Cum tratăm dependențele. Cele 15 minute definitorii în lupta cu tentațiile
Mi-e poftă să fumez, să beau o bere, mi-e pofta de ceva dulce, de ceva bun de mâncare. Şi imediat ce apare pofta mi-o şi îndeplinesc!
Aşa îmi învăţ creierul să facă un tipar - obţin puţin confort după ceva dulce, după o bere, după o ţigară. Tiparul se numeşte dependență. Cum îl spargem? Şi ce ar trebui să ştie inclusiv adolescenţii?
În situatiile-limită, nevoia acută de a fuma, de a consuma alcool sau de a mânca ceva dulce apare subit. Un sfert de oră de luptă împotriva tentaţiei şi acest impuls scade în mod natural.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înainte de a vă da câteva idei pentru a umple cele 15 minute, e bine să ştiţi că, deşi pare că organismul se activează brusc şi cere aceste substanţe, vorbim despre un prim pas spre dependență.
Asocierea stres sau, dimpotrivă, relaxare cu orice fel de substanţă crează în creier un tipar. Acest tipar se numeşte dependentă.
Daniela Ivana, consilier asistență ALCOLINE: „Dependentța nu ţine de cantitate de alcool consumată, ci mai mult de tiparul pe care şi-l formea creierul şi ce se întâmplă constant zi de zi.”
Despre acest tipar ar trebui să le spuneţi inclusiv adolescenţilor. Din fericire, aşa cum s-a creat, un tipar se şi distruge.
Viorel Roman, psiholog: „Asta trebuie să îi transmiţi creirului că tu poţi să să treci peste acel moment şi fără substanţă, nu distrugi un circuit cerebral deja format, ci încerci să creezi unul nou.”
15 minute durează pofta extremă. Apoi, fiziologia umană o face să descrească. Şi apoi dispare în mod natural. Dacă depăşiţi cele 15 minute, e primul pas pentru a crea un tipar de confort fără substanţe.
Viorel Roman, psiholog: „Nu poţi să ştergi din creierul ceva care s-a format în ani de zile, ci să creezi un răspuns alternative. Pe care creierul în învaţă după perioada suficient de lungă, comportamentul nou merită o circumvoluţiune nouă.”
Aşa începe vindecarea unei dependențe. În proces, e utilă prezenţa unui psiholog.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!