Alcoolul ne prostește, la propriu. Testul care ne arată dacă am ajuns la dependență


Ultimul update: Duminica 16 Iunie 2019 13:15
Data publicarii: Sambata 15 Iunie 2019 00:00
Categorie: CSID

Facem astăzi un exercițiu atipic, poate. Un audit. Chiar așa se numește instrumentul științific gândit de Organizația Mondială a Sănătății pentru evaluarea consumului personal de alcool.

În iunie, oricine se poate testa, completând un chestionar în 250 de centre din țară - le gășiți pe site-ul ziuaaudit.ro. Indiferent cât de puțin alcool consumați, întrebările vă pot da o idee asupra grupei de risc în care vă aflați.

Testul ar trebui făcut măcar o dată pe an - așa cum mergeți să va luați sânge, spre exemplu. Concluziile vorbesc despre relația pe care o aveți cu alcoolul. Cei mai mulți vor spune, probabil, că nu au nicio problemă.

Un formular cu 10 întrebări va evaluează cât de bine sau de rău stați în privința consumulu de alcool. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că dependența de alcool este extrem de greu de conștientizat!

Viorel Roman, psiholog Asociația ALIAT: “Mi-e poftă de alcool. Înseamnă că sunt dependent deja? Dacă ești la muncă și ai o zi grea și apare un prim gând diseară mă relaxez la un pahar, deja vorbim de o un comportament riscant. După o zi obositoare apare invariabil nevoia de confort. Organizația Mondială a Sănătății ne spune că ne obținem cel mai ușor cu confortul prin dulciuri ori prin alcool. Și nu contientizam că avem nevoie de confort, nu de dulciuri nici de alcool. Din păcate, acesta e primul pas spre dependență.”

Am terminat munca ori am ieșit de la școală. În drum spre casă, începe să apară nevoia de relaxare. Pe care, prin repetiție, o asociem cu pofta de alcool, mâncare, dulciuri ori țigări. Trecem pragul casei, automat simțim că suntem pe un teritoriu sigur. Ei bine, pe acest teritoriu, această dorință de consum este greu de stăpânit în primele 15 minute. Apoi, scade în mod natural. Așa funcționează creierul.

Bogdana Burscuc, psiholog: „Putem verifica dacă e o problemă abilitatea de a nu bea - să vedem dacă pot să stau o săptămînă sau două fără să îmi urmez obiceiul. Dacă reușiți să faceți asta, va situați în afara categoriilor de risc.”

Ne uităm și în interiorul creierului, acolo unde apare dependentă. Alcoolul deshidratează, iar efectele sunt resimțite din plin la acest nivel. De pe urmă consumului, creierul se micșorează. Apar problemele. Și se agravează, în timp.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Spațiile rezultate din micșorarea de volum a creierului sunt umplute cu lichid cefalo-rahidian, care conțin 99,99% apă. Consumatorii cronici fac acest sindrom, în care creierul involuează, în sensul scăderii lui în cantitate și a creșterii spațiilor cefalo-rahidiene. Ne pierdem din capacitate, din memorie, din capatitea de a face asocieri, de a judeca. Consumul de alcool e mai dăunător creierului decât fumatul!”

Așadar, stați departe de alcool, este asociat cu toate bolile cronice. Iar dacă nu, încercați să nu omiteți că dependența poate fi eliminată doar cu ajutorul unui specialist. Psihiatru, în acest caz.

medic
Campanie online din România, premiată la festivalul de creativitate Cannes Lion 2019
Fumatul, efecte dezastruoase asupra cavității bucale. Sfaturile dentiștilor
Cum putem salva viața unui bolnav de leucemie. Gestul nu doare, nu costă, nu ia mult timp
La ce trebuie să fiţi atenţi dacă optați pentru fațetele dentare. Sfaturile medicilor
Cum se transmite scabia. Este o boală infecţioasă des întâlnită în acest sezon
Consumul de alcool zilnic duce în timp la ciroză hepatică și posibil diabet
dantura
Faceţi orice efort pentru a salva un dinte natural. Nicio tehnică stomatologică nu atinge perfecţiunea acestuia