Cum se manifesta tulburarile de comportament ADHD. Recomandarile psihologilor
Copilul dumneavoastra a intrat in mediul scolar si nu tine pasul cu ceilalti colegi in procesul de invatare? Poate e utila intalnirea cu un pshilog care sa-l ghideze cum sa invete.
In unele cazuri, insa, poate fi vorba de o faza moderata a tulburarii de comportament denumita ADHD.
Aveti un copil care a intrat in mediul scolar si nu poate sa urmeze regulile impunse in clasa? Atunci luati masuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Poate fi o forma usoara sau moderata de ADHD, care trebuie diagnosticata si tratata.
Prea multe teme, prea multe adunari, prea multe dictari. Si toate atat de grele. Daca aveti un copil care a intrat in cadrul scolar si nu face fata cerintelor, iata ce va recomanda psihologii.
"E foarte important ca cel mic sa fie invatat sa invete. Adica el nu stie sa invete, cum sa isi sistematizeze informatiile astfel incat sa deprinda invatarea", spune psihologul.
Este vorba de tehnici de invatare adaptate varstei de 6, 7 sau 8 ani. Iar acestea vi le poate explica inclusiv un psiholog. In unele cazuri, insa, copilasii nu pot sa urmeze regulile invatarii. Acestia se confrunta cu o tulburare de comportament denumita ADHD, in forme moderate, insa.
"Exista posibilitatea sa fie marginalizati, sa nu poata sa tina ritmul cu invatatoare il promoveaza in clasa si e posibil sa nu reuseasca sa aiba relatii sociale si sa isi faca un grup de prieteni", spune psihologul.
"Nu se pot concentra, au pierderi de atentie, nu respecta regulile, nu sunt atenti la explicatii, demonstratii, fac lucrurile incet, nu duc sarcinile pana la capat", spune psihologul.
Terapia la psiholog cat trebuie inceputa cat mai curand. In Romania, cei mai multi copii cu ADHD nu sunt diagnosticati. Exista trei categorii incadrate in aceasta tulburare. Este vorba de copii hiperkinetici, care nu isi gasesc locul. In a doua categorie intra copii cu probleme de integrare in orice colectivitate. Dar cei mai multi sunt copii cu deficit de atentie.
"Atunci cand parintii repereaza agitatie, copiii nu raspund la reguli, acele crize de trintit pe jos, tipat, respingeri, ar fi indicat sa mearga care un psihiatru pentu a obtine un diagnostic", spune psihologul.
Exercitiile ii ajuta sa perceapa regulile, fara a le ingradi creativitatea.
"Regulile sunt astea: incercam sa stam atat timp la masa, dupa asta poti avea timpul tau de pauza, de respiro", spune psihologul.
Prin aceste exercitii, copiii vor avea sansa sa devina adulti independenti.