Cum sa faci cea mai buna salata de boeuf. Secretul ca sa-ti iasa perfect de fiecare data
Nelipsita de pe mesele romanilor, mai ales de sarbatori, celebra salata de boeuf a devenit o institutie in materie de gastronomie. Asadar este respectata de toate gospodinele care se intrec in a orna platourile.
In functie de talent si de rabdare, rezultatul este mai mult sau mai putin spectaculos. Gustul insa conteaza, pana la urma.
Cu flori, braduti, stele de mare, pestisori, motive populare, ornata ca un orologiu, cu diferite urari, salata de boeuf pare a intrece in imaginatie orice alt preparat. Are o istorie ce trece prin Franta, tine de adaptari infinite si a devenit un brand international.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doamna Viorica a muncit 7 ani intr-un restaurant in Spania si le-a impartasit si celor de acolo secretele salatei de boeuf. Totusi, in strainatate, a invatat si alte metode de a orna acest fabulos fel de mancare care contine multe ingrediente.
Viorica Paduraru: "Punem masline, morcovi sa o ornam, gogosar rosu, morcovi cu gogosar murat, cu ou fiert facut o floricica, oul care l-am pus eu deasupra acuma la salata l-am ras pe razatoare sa ii dea un aspect foarte frumos."
Gospodina petrece mai mult timp in bucatarie dar nu se plange. Crezul ca face o salata minunata o mana in lupta.
"Iti ia o ora si mai bine pana iti tai toate zarzavaturile, pana o prepari, pana o aranjezi, ii mult de lucru, dar ii foarte buna, imi astepta invitatii ca sa ii servesc."
Gospodinele toaca legumele marunt, la cutit, niciodata la robotul de bucatarie. Astfel isi pastreaza consistenta si sa nu iase ca o pasta. Doamna Ionica face de 40 de ani aceeasi reteta.
Ionica Cimpoaie: "Cartofi, morcov - nu pun mazare - patrunjel, telina si un piept de pasare, maioneza, o ornez si asta-i salata. Soacra mea, cand traia, un lighean o data manca. Cand ma duceam la ea, un lighean mare, uite asa, ii faceam si toata o manca. Si de aia am facut mai multa, ca sa ii dau si ei de pomana!?"
Cea mai importanta etapa vine abia la final. Bucataresele folosesc pentru ornat albus de ou fiert, gogosari si castraveti murati, si, uneori, masline si frunze de patrunjel.
La alte case, printre care si cea a doamnei Liliana, secretul sta in simplitate si in prospetimea ingredientelor. In timp ce se pregateste amalgamul, vin si ideile.
"-Ati incercat si alte modele in afara de flori ?
-Mai scriam la multi ani in alti ani dar depinde in ce stadiu ma aflu cu starea de sprit."
Pentru o gospodina care se respecta maioneza se face obligatoriu in casa abia apoi incepe opera de arta.
Iar la final, niciun catalog de arta culinara nu ar fi suficient de gros pentru a cuprinde si mandria autoarelor care de acum asteapta laude de la musafiri.