Cum putem depista cariile cu ajutorul aței dentare

Ultima actualizare: 29-01-2019 10:23

În realitate nu vă igienizaţi vinecavitatea orală dacă nu folosiţi şi aţa dentară. Pe lângă igienă, acest obiect micuţ devine cel mai mare ajutor în depistatea cariilor incipiente.

Orice stomatolog va spune să folosiţi aţa dentară ca să igienizați spaţiile dintre dinţi. Astfel sunt şanse să descoperiţi carii în faza incipientă, pe care, în mod normal, nu le-aţi vedea!

Dr. Cristina Bârsan medic dentist: Un truc pe care ar trebuie să îl ştie pacienţii este cel cu aţa dentară. Când introduci aţa dentară între dinţi şi o scoţi sprijinită de unul dintre ei, dacă ața e scămoşată, acolo e o carie, pe smalț, între dinţi.

Smalțul devine rugos când e afectat de carie. Cea mai mare atenţie trebuie să o acordaţi dinţilor, care au fost deja trataţi, şi le lipseşte mult din ţesutul propriu. Ar fi complet destabilizaţi de o nouă carie lăsată să se dezvolte.

Dr. Cristina Bârsan medic dentist: În momentul când unui dinte îi lipseşte o mare bucată a lui practic el mai mare puţină substanţa, are o mare plombă, iar dacă noi muşcăm punem presiune pe bucata aia subţire de dinte, dinte nu mai are nici nerv. Riscă o fractură de-a lungul rădăcinii.

Fractura de-a lungul rădăcinii înseamnă automat extragerea rădăcinii. Nu există în prezent nicio tehnică stomatologică de reconstrucţie. De aceea, aceşti dinţi, după tratamentul cariei dentare, pot fi ajutaţi cu o coroană. Adică cu o capă care se aplică de jur împrejurul dintelui.

Revenind la igiena corectă din fiecare zi, aţa dentară, folosită după periaj, e obligatorie seara. Pe timpul nopţii, nu se secretă salivă şi bacteriile fac cu adevărat pagube. Pe de altă parte, aţa dentară este prevenţia zilnică în boală parodontală. Tot prevenţie se numeşte detartrajul din 6 în 6 luni. Acum ne referim la tineri.

Dr. Ionuţ Leahu: Din ce în ce mai mulţi tineri fumează, beau băuturi carbogazoase îndulcite şi nu vin la dentist. Ce se întâmplă untr-un an de zile doi ani un pacient care face boala parodontală, boala gingiilor e şi numite boala dinţilor frumoşi pentru că el când se uită în oglinda e fericit aşa. Noi ne uităm pe radiografie şi vedem un dezastru.

La un tânăr, boala parodontală are o evoluţie extrem de rapidă, în lipsa ajutorului medical. De aceea, folosiți aţa dentară zilnic şi faceți un detartraj la 4-6 luni dacă aveţi până în 35 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO