Cum poți afla dacă ai o boală de ficat. Analizele care trebuie făcute la fiecare 6 luni
Ficatul este oglinda suferinţelor metabolice. Diabet, obezitate, ovare polichistice, disfuncţii ale tiroidei. De aceea, încărcarea acestui organ cu grăsimi trebuie imediat relaţionată cu alte boli.
Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice se dezvoltă celule de grăsime. Masa grasă apare din cauza consumului de alcool, a mâncării în catitati mari, ori pentru că tiroida e bolnavă. De asemenea, boala e asociată cu diabetul.
Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: “Pot face hepatite cronice şi ulterior ciroză hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp. Boala hepatică e reversibilă.”
La timp înseamnă să luaţi măsurile corecte - alcool redus dramatic, mâncare mai puţină, tiroida tratată - când boala e la stadiu de ficat gras și nu evoluează spre hepatită cronică ori, ultima fază, ciroza hepatică. Acestă boală înseamnă că nu mai există celule normale în ficat.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Când hormonii tiroidieni sunt foarte mulţi, ficatul suferă. Acele transaminaze sunt crescute. Când boala este avansată şi nu este corect tratată, ficatul se măreşte. La polul opus şi un hipotiroidism netratat poate să fie asociată cu acest creşteri la enzimelor. Sunt pacienti care ajung la noi pentru că au aceste transaminaze foarte crescute. Dar ele nu sunt crecute pentru că ficatul are o problemă, ci pentru că rata metabolismului e foarte scazută."
Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul îşi revine.
TGO şi TGP sunt analizele uzuale care pot arăta o suferinţă a ficatului. Celulele ficatului se sparg şi din ele curg în sânge, în cantitate mare şi anormală, enzimele conţinute. Analizele TGO și TGP ar trebui făcute din șase în șase luni de către un adult.
De asemenea, glicemia este un alt test de făcut la fiecare șase luni și obligatoriu înaintea oricărei intenventii, care presupune vindecare.
Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: “Intervenţiile chirurgicale se pot realiza atât la pacienţii cu dibet de tip 1 cât şi diabet de tip 2, cu condiţia controlului glicemiei. La pacienţii care suferă de diabet şi la care n oi ştim că există risc de infecţii, tehnologia plasmei cu factori de vindecare ajută foarte mult la controlul infecției și la accelerarea vindecării.”
Înaintea intervenţiei, se recoltează o cantiate mică de sânge. Ulterior, e centrifugat și apoi se extrag din sângele pacientului factorii de vindecare, care se pun direct în plagă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: hepatita, sange, ficat, csid, tiroida, ciroză hepatică,
Dată publicare:
28-08-2019 08:31