Tratamentele stomatologice sunt posibile în timpul sarcinii
În ciuda miturilor, tratamentele stomatologice sunt posible în sarcină. O infecție lăsată de izbeliște poate fi mai periculoasă pentru viitorul bebeluș decât o intervenție pe scaunul stomatologic. Precauţia priveşte doar anestezia.
Cel puţin doi litri de apă pe zi, din surse controlate. Pentru o gravidă. Apa vă ajută să nu reţineţi lichide în ţesuturi.
În al doilea rând, carnea trebuie bine preparată şi consumaţi doar brânzeturi pasteurizate. Legumele se gătesc după ce le spălaţi. În caz contrar, e uşoară contaminarea cu salmonella, mai ales vara.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog: "În timpul sarcinii, organismul unei femei are un sistem imunitar scăzut pentru că trebuie să hrănesc încă o persoană, organismul este expus. Dacă o preiau gravidă, nu se poate să iau oricie tratament, iar dacă a făcut o infecţie în timpul sarcinii afectează bebeluşul."
Sistemul imunitar al gravidei lasă garda jos deoarece trebuie să accepte materialul genetic al partenerului. Dacă nu s-ar întâmpla aşa, sarcina ar fi atacată. De aceea, o gravidă se apără prost de infecţii.
Tratamentele la dentist sunt permise, dacă ne referim la carii şi infecţii. În sarcina, sunt premise inclusiv antibiotice, dar cu aprobarea ginecologului. În plus, o infecţie dentară netratată poate fi periculoasă pentru sănătatea generală a mamei, în cazul în care e lăsată să evolueze. Atenţia cea mai mare este în cazul anesteziei.
Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: "În cazul sarcinii e bine să evităm anestezia în prima 3 luni când are loc organogeneza şi în ultimele două luni când putem declanşa o naştere prematură. În trimestrul doi de sarcină, anestezia este posibilă."
Anestezia e necesară în procedurile mari. Aşa că, doar dacă vă gândiţi la o eventuală sarcina, mergeţi să vă verificări dinții, posibile focare de infecţii.
După sarcină, în parioada alăptării, anestezia este posibilă.
Dr. Miruna Ioani, consilier alăptare: "Nu avem un motiv real ca atunci când alăptezi să nu oferim tratamente stomatologice."
Igienizările profesionale şi detartrajul - ambele reduc încărcătura bacteriană agresivă din cavitatea orală – sunt posibile indiferent de luna de sarcină ori de perioada de alăptare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!