Efectele menopauzei precoce. Cum este afectată dantura
Prea deveme la menopauză - iată situaţia pe care o constată ginecologii. Motivele nu se cunosc cu certitudine. Infiferent de vârstă, lipsa menstruaţiei destabilizează calciul din organism. Efectele se pot vedem la nivelul urechilor şi al dinţilor.
Menopauza înseamnă o schimbare şi în metabolismul calciului din organism. Endocrinologul trebuie să verifice toate circuitele de această natură. E bine să ştiţi că toate organele care au nevoie de calciu pentru a funcţiona optim pot avea de suferit la menopauză. Nu ne referim doar la oase, aici, ci şi la ureche.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Ar fi bine ca orice femeie care a ajuns la 30 de ani să măsoare rezerva ovariana în fiecare an pentru că fără veao explicaţie medicală, în ultimii ani femei tinerie intră la menopauză precoce sau au rezerve ovariene mici, deci şanse mici să conceapă. Şansa lor este să le crioconservăm ovocitele pentru ca în viitor să aibă o sarcină, să nu amâne concepţia din motive sociale, ori financiare, de carieră."
Rezerva ovariană, adică numărul de celule reproducătoare feminine, se consumă la fiecare menstruaţie. Odată cu trecerea timpului, scade calitatea celulelor şi sarcina nu are şanse să apară.
Lipsa menstruaţiei, indiferent de vârstă, are impact pe toate circuitele metabolice de calciu din organism. Spre exemplu, în interiorul urechii interne găsim otoliții, cristale de calciu, care sunt senzori ai mişcărilor rapide pe care le face capul. Aceste pietricele de calciu pot deveni osteoporotice, adică uşoare. Se destabilizează uşor.
Dr. Ioana Vodă, medic priamar ORL: "Există ameţeli datorită plecării unor otoliți, adică nişte pietricele de carbonat de calciu existente în mod normal în toate urechile."
Ameţelile, în acest caz, se tratează cu ajutorul vitaminei D şi prin mişcări mecanice de repoziționarea a cristalelor de calciu.
Metabolismul deficitar al calciului – adică osteporoza - are impact de asemenea asupra dinţilor.
Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: "Osteoporoza e un fenomen natural prin care oasele noastre se micșorează. În România se prescriu, chiar de la început, clase de medicamente numite bifosfonați. Pacienta ia bifosfonați, dar ninemi nu o întrebă cu dinţii cum stai, asta este ordinea. Osteoporoza nu e o afecţiune acută, este timp să ne ocupăm de dinţi."
Clasa de medicamente numită bifosfonați opreşte metabolismul osului. Şi face greu de executat tratamentele stomatologice.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!