Cum poate preveni bicarbonatul aparitia cariilor. Recomandarea stomatologilor
Mese mici si dese - asa suna sfatul medicului. Indiferent daca-l urmati sau nu, dupa fiecare gustare apare, in cavitatea orala, un mediu acid.
Acesta contribuie la aparitia cariilor, dar poate fi stopat printr-un artificiu simplu. E nevoie doar de putin bicarbonat. Ii aflam imediat beneficiile.
Tocmai ati terminat o masa, iar In cavitatea bucala se dezvolta aproape instananeu un mediu acid. Organismul uman se simte, insa, bine intr-un mediu bazic. PH-ul se reechilibreaza optim daca, la 30 de minute dupa masa, va spalati pe dinti. Insa e dificil sa va igienizati mereu fix in acel moment. Doua substante simple, care stimuleaza secretia salivei, pot fi folosite peste tot. Aceastea regleaza flora orala sanatoasa.
Dr. Oleg Gorea, medic primar dentist: "Sarea are proprietatea de a atrage tot si daca exista inflamatie in mucoasa, bicarbonatul fiind bazic, PH-ul il aduce la un nivel bazic in cavitatea bucala."
Macar o data pe saptamana incercati aceasta combinatie. Iar la 6 luni e recomandat un detartraj cu bicarbonat.
Dr. Oleg Gorea, medic primar dentist: "Cand vine pacientul pentru un detartraj, eu incerc placa bacteriana sa o inlatur cu bicarbonat. Cu un aparat special se aspira cu un o presiune, se face un fel de sabrare a dintilor cu bicarbonat."
Placa dentara se elimina usor si astfel dispar si inflamatiile gingivale, prima etapa a bolii parodontale. Pentru ca este un bun agent de curatare, s-a crezut ca bicarbonatul poate elimina inclusiv subtantele chimice din fructele si legumele crescute in agricultura intensiva. Din pacate, insa, pesticidele se strang, majoritar, in coaja fructelor si legumelor. Pot fi eliminate abia prin inlaturarea acesteia. Se stie cu certitudine in privinta bicarbonatului ca, dupa o masa bogata lasata cu disconfort abdominal, o lingurita rezolva problema.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Este bicarbonatul ca atare folosit in terapie, in special in anumit afectiuni gastrice, pentru a mai reduce aciditatea."
O simpla reactie chimica dovedeste ca acidul clorhidric existent in mod normal in stomac, dar secretat in exces dupa mese copioase, este consumat prin reactia cu asa numitul carbonat de sodiu. Iar daca vreti o prajitura de casa, nu aveti nevoie de aditivi performati, ci doar de o lingurita de bicarbonat.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Sub inflenta caldurii se descompne si face ca partea fainoasa a produsului sa isi mareasca volumul din cauza descompunerii in dioxid de carbon."
De asemenea, beti zilnic apele minerale care contin in mod natural bicarbonat de sodiu. Au un PH mai mare de 7,2, informatie pe care o puteti citi pe eticheta. Sunt sortimente care echilibreaza mediul intern, adica sangele si limfa.