Cand trebuie sa mergem la doctor daca simptomele racelii nu dispar. Recomandarile specialistilor
Ne aflam in plin sezon al infectiilor respiratorii. O raguseala, in astfel de conditii, nu ar trebui sa reprezinte decat un simptom banal.
Pe de alta parte, daca nu dispare in cel mult doua saptamani, e cazul sa va ridicati semne intrebare. La extrem, poate fi vorba inclusiv de un simptom al cancerului de laringe.
Infectiile respiratorii sunt frecvente in aceasta perioada. Pot fi insotite de secretii nazale abundente, de raguseala si, posibil, de jena la inghitit. O banala raceala insa dureaza in mod normal doar intre sapte si zece zile. Simptomele care persista necesita investigatii.
"Orice ragusela care depaseste o luna de zile trebuie vazuta, examinata de catre medicul ORL cu tenhologia moderna", a spus doctorul Viorel Zainea.
Mai exact, cu o sonda video care patrunde pe nari. Si jena la inghitit, denumita sindrom disfagic, care se intinde pe mai mult de o luna de zile are nevoie de de examinare video. In unele cazuri poate fi vorba de un simptom al cancerului de laringe.
"Daca pacientul e descoperit in stadii precoce, atunci optimismul este profund bazat pe realitate. Stadiile precoce 1, chiar 2 ale carcinomului laringian pot beneficia de chirgie laser pana la chirurgie clasica", a mai spus specialistul.
Daca sunteti fumatori, specialistii va recomanda sa constientizati riscurile la care va expuneti si sa mergeti la o consultatie ORL o data pe an. Cu sau fara simptome. Aceleasi recomadari sunt valabile daca beti constant alcool sau daca aveti reflux gastric.
"Ii sfatuiesc sa observe cele mai mici modificari ale vocii, 2 sa renunte hotarat la fumat, 3 sa se prezinte la medic", a mai spus Zainea.
Cei care traiesc in oras sunt expusi masiv la noxe. De aceea, controlul ORL o data pe an, chiar in lipsa simptomelor, face parte dintr-o asa-numita supravietuire urbana.
"Din pacate, in zona ORL exista multa patologie care dezvoltandu-se in cavitati naturale da simptome tardiv. Din acest motiv nu intotdeauna vom avea simptome", explica medicul Razvan Hainarosie.