Cum ne putem pierde dinții din cauza fumatului. Pericolul la care ne expunem și ce sfaturi ne dau medicii
Fumatul scade circulația la nivelul gingiei. Imediat, scade răspunsul sistemului imunitar.
Urmarea se numește boală parodontală.
Fumatul scade circulația la nivelul gingiei, scade astfel răspunsul imun. Pe de altă parte, arderea tutunului produce o agresiune chimică, direct în gingie.
Consecința celor două fenomene, unul imunologic și unul chimic, se numește boală parodontală sau, popular, parodontoză.
Prin țigară după țigară, sistemul imunitar pierde lupta din cavitatea orală. Pe această mucoasă, locuiesc peste 500 de tipuri diferite de bacterii, care au nevoie de echilibru. Fumatul va determina speciile agresive să prospere.
Mihai Cîrstea, medic chirurg: „La baza coroanei dentare, la coletul dentar, acolo își fac traiul. De acolo începe problema. Detașează gingia de pe dinte pentru a penetra mai adânc către țesuturile de suport dentare.”
La început apare o inflamație, gingia devine mai roșie. Apoi, pe lângă dinți, se formează pungi cu bacterii. În lipsa tratamentului, bacteriile își continuă drumul spre rădăcina dentară. Odată ajunsă aici, apare mobilitate dentară, urmată de pierderea tuturor dinților. Din fericire, soluția de protezare este rapidă:
Mihai Cîrstea, medic chirurg: „Toate vor fi unite între ele, implanturile, printr-o singură lucrare, iar presiunile vor fi dispersate la toate implanturile. De exemplu, la maxilar, clasic se pun șase implanturi, la mandibulă, patru. La un singur implant se așteaptă vindecarea osului și apoi va fi inserat la 3-4 luni după extracție.”
Pierderea dinților implică însă și resorbții osoase majore:
Anca Rusu, medic chirurg: „În situația cu resorbții osoase severe, medicul va trebui să aleagă între varianta de implanturi subperiostale și implanturi zigomatice. Implanturile subperiostale se potrivesc și la mandibulă, la maxilar inferior, unde frecvent apar resorbții osoase servere.”
Implanturile zigomatice intră în oasele zigomatice, aflate sub ochi. Implantul subperiostal este un schelet metalic complet, sub gingie.
Anca Rusu, medic chirurg: „Acest schelet metalic e fixat la rândul lui cu niște șuruburi de fixare, pentru a asigura stabilizarea acestui sistem. Peste acest sistem se vine cu o lucrare fixă, cu care pacientul poate mânca, se poate bucura de avantajele unei vieți normale. Acest sistem se potrivește pacienților considerați fără speranță, cu o resorbție osoasă extremă, la care reconstrucția osoasă nu putea fi realizată.”