Cum ne educam copilul astfel incat sa nu ajunga un adult instabil emotional
Mama spune ‘’Da, te las!’’. Iar tata “Nu, nu te las sa faci ce vrei!’’ Sau invers. E o situatie aparent banala din orice familie. E o situatie care bulverseaza copilul pe tot restul vietii.
Mama spune “da”, tatal spune “nu” daca cel mic vrea o prajitura sau orice altceva. Sau invers. E o situatie aparent banala. Copilul va fi atras, instinctiv, de parintele permisiv. Dar pentru cel mic mediul familial devine imprevizibil. Aceasta se traduce, mai tarziu, prin insecuritate emotionala.
Regulile pentru cel mic, spun psihologii, nu sunt necesare de dragul regulilor, ci pentru stabilitate psihica a copilului.
In timpul adolescentei, copilul isi internalizeaza regulile din prima copilarie. Si isi construieste personalitatea pe baza acestora. Daca regulile, cu acordul ambilor parinti, au existat. Astfel evitati situatia frecventa: ‘’Nu mai mai inteleg cu propriul meu copil!’’
Si mai grave decat opiniile diametral opuse ale parintilor sunt luptele de putere. In conflictele din familie, ambii parteneri vor sa arate cine are dreptate.
Pentru sanatatea lui psihica, copilul nu are ce cauta in aceste lupte de putere ale parintilor. Daca ele exista, spun psihologii, desfasutati-le cu usile inchise, nu in cimp deschis in fata celor mici.