CSID. Cum se curăță aerul prin nebulizare și ce fac lămpile ultraviolete
De un an, prezența Covid-19 a impus nebulizarea înaintea tratamentelor stomatologice. Anterior, procedura era destinată doar sălilor de operație. Ce diferență este între acest mod de a curăța aerul și suprafețele și ce fac lămpile cu ultraviolete?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că în cabinetul stomatologic cu măsurile de igienă recomandate, riscul de infecție cu Sars-Cov-2 este sub 1%.
Dragoș Popescu, medic dentist: ”Avem mască FPP-2, avem a doua mască și o vizieră astfel încât să nu putem transmite nici noi aerosolii către pacient. În momentul în care se încheie tratamentul, pacientul este sterilizat, iar halatul cu care a venit pacientul în clinică rămâne în cabinet pentru că noi putem presupune că particulele de aerosoli din cavitatea orală au ajuns pe halat”.
Mihnea Velisarato, medic chirurgie orală: ”Există foarte mulți aerosoli în stomatologie, se lucrează cu turații mari la turbine, cu apă. Detartrajul face de asemenea vapori”.
Înaintea oricărui pacient sterilizarea se face manual cu biocide. Este recomandată și sterilizarea aerului cu lămpi cu UV, evident când în încăpere nu sunt oameni. Aparatele folosesc ultraviolete C, lungi de undă pe care le emite și soarele, dar acestea nu ajung pe pământ. UV-C distrug informația din virusuri și bacterii. Așadar, vor deveni inofensive.
Dragoș Popescu, medic dentist: ”Sterilizezi cu UV însă în încăperea respectivă sunt obiecte care nu permit razelor UV chiar să ajungă peste tot. Asta înseamnă că rămân 10.000 de germeni patogeni nedistruși”.
Nebulizarea este standardul de aur pentru dezinfectarea aerului, se folosea înainte de Covid-19 doar în sălile de operație. Se folosește acum și în stomatologie.
Mihnea Velisarato, medic chirurgie orală: ” Aparatul de nebulizare presupune îmrăștierea unui biocid sub forma unei ceți uscate. Reușim să sterilizăm fiecare suprafață al cabinetului și al aerului. Având în vedere faptul că această ceață presupune împrăștierea acelei substanțe sub forma unor particule foarte fine între 1 și 10 microni”.
Sursa: Pro TV
Etichete: stomatologie, dezinfectare, curatare, csid,
Dată publicare:
08-03-2021 09:44