Când au nevoie bebelușii de exerciții fizice
„Faceţi mişcare!" este o recomandare valabilă la orice vârstă. La copii, însă, tonusul muscular trebuie să fie, constituţional, în limitele normalităţii.
Dacă lucrurile nu stau aşa, apelaţi la un specialist. Cel mai probabil, încă de la primele luni de viaţă va fi nevoie de exerciţii fizice.
În primele trei luni de viață, bebelușii își reproduc mediul intrauterin, adică vor sta cu pumni strânși și într-o poziție strânsă. În această perioadă, nu trebuie înfășați, ci lăsați liberi. Libertatea impune mușchilor să fie puternici.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Iulian Nicolae, kinetoterapeut: „Un semnal de alarmă este atunci când copilul are deja o lună, el stă cu membrele total deschise, cu mânuțele lăsate pe lângă corp. În cazul tonusului muscular scăzut, o să vedem că la nivelul membrelor superioare, palmele le ține deschise, iar de aici are o poziție de candelabru.”
De asemenea, piciorușele căzute pe pat, în poziția unei broscuțe exprimă probleme musculare. Spuneți medicului și apelați la programe de antrenament. Până la trei luni, copilul trebuie să obțină controlul capului.
Iulian Nicolae, kinetoterapeut: „Începem prin a-l poziționa pe noi, pe burtică, așa se mai și liniștește. Ușor, ușor, începe să dobândească controlul capului, până la trei luni.”
Abia între cinci și șapte luni, bebelușii sunt capabili să stea singuri în șezut. Aceasta se întâmplă deoarece musculatura pe de o parte și de alta a coloanei se întărește. Înainte de cinci luni, nu trebuie puși între perne, în poziția șezut.
Prof.dr. Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrică: „Nu trebuie să stea înainte de cinci luni între perne, întrucât musculatura spatelui nu se contractă, ca să țină vertebrele ridicate și atunci se produce tasarea vertebrelor.”
Nu îl forțați să stea nici în premergător; nu are nevoie de această jucărie.
Mihai Jianu: „Stând într-o poziție verticală tot timpul, greutatea corpului apasă pe bazin, bazinul apasă pe capul femural și, există o posibilitate foarte mică să se producă necroză de cap femural”.
Aceasta va limita dramatic mobilitatea. Între nouă luni și un an și trei luni, copilul va începe să meargă în propriul ritm; mai întâi în patru labe. În această perioadă, lasați-l fără pantofi, cât mai liber, să se ridice singur. Așa își pune la bătaie toți mușchii, dar și creierul. Dacă îl țineți de mână la mers, nu îi ajutați musculatura.