Cosmeticele alese gresit pot afecta pielea. Solutii pentru a reduce riscul de boli dermatologice
Cosmetice alese neinspirat, transpiratie abundenta si bacterii in exces – iata combinatia care poate afecta pielea din axile, zona genitala si de la nivelul talpilor. Exista insa solutii pentru a reduce riscul afectiunilor dermatologice.
Glandele sudoripare se concentreaza in regiunea axilara, inghinala, dar si pe suprafata talpilor. Iar aceste zone devin propice dezvoltarii microorgasnismelor.
Solutii eficiente de ingrijire exista. Iar daca le aplicati, reduceti riscul afectiunilor dermatologice
Axila, zona genitala, talpile si palmele trebuie igienizate si hidratate zilnic. Pentru ca glandele sudoripare au o activitate intensa pe aceste suprafete, emolierea lor dupa dus trebuie facuta corect.
Dr. Florentina Zaharia, medic primar dermatolog: "Zonele care au din abuneta glande sudoripare trebuiesc hidratate cu produse pe baza de vitamine - vitamina A, vitamin E si uleiuri esentiale - sa intre in piele si sa nu stimuleze si mai mult productia glandelor sudoripare".
Pentru zona genitala, dupa igienizare, specialistii recomanda pudra pentru bebelusi neparfumata, din amidon de porumb. E important, de asemenea, sa folositi cu masura produse de igiena parfumate. Iar lenjeria trebuie sa fie din bumbac, singura fibra care absoarbe perfect transpiratia. Pentru axile, imediat dupa dus, tineti cont de o recomandare.
Dr. Florentina Zaharia, medic primar dermatolog: "Exista produse dermato-cosmetice care inhiba productia sudoripara in exces, produse pe baza de zinc, de oxid de zinc".
Deodorantele blande sunt cele pe baza de saruri minerale. Acestea ajuta la eliminarea bacteriilor. Nu folositi la sub brat sapunurile antibacteriene deoarece inlatura protectia naturala a organismului. Pentru talpi, folositi pudra de talc sau pantofi tratati deja cu un carbune activ. De asemenea, e indicat ca pielea dura de pe suprafata talpilor sa beneficieze de o baie cu bicarbonat alimentar. Iar cel mai bun masaj se face cu alcool pentru ca elimina bacteriile. Daca sunteti predispusi alergiilor, testati pe mana orice produs cosmetic. Si nu aplicati produse cosmetice imediat dupa epilare.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Este posibil la persoane cu pielea sensibila sa reactivam o eczema atopica. Sau e posibil sa se produca o dermatita de contact".
Dupa epilare, indiferent de zona, asteptati cel putin o noapte pina aplicati orice produs cosmetic.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Din pacate, exista aparate de epilare in al caror prospect e trecut ca decoloreaz diverse tipuri de piele. Este greu de crezut ca o persoana care nu are studii de specialitate poate sa discearna intre o pata care poate fi tratata cu un aparat care decoloreaza si o pata care poate sa aiba o anumita importanta".
Uneori, asa numitele pete pot fi inclusiv leziuni precanceroase. Este un motiv pentru care o data pe an specialistul trebuie sa evalueze inclusiv axilele, talpile, palmele, zona genitala si scalpul. Vorbim despre regiuni ale pielii de obicei ignorate de pacienti.