Monitorizati dezvoltarea adolescentilor. Ce probleme indica cresterea brusca in inaltime


Ultimul update: Sambata 19 Octombrie 2013 07:02
Data publicarii: Luni 16 Septembrie 2013 07:58
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Nu neglijati problemele de crestere in cazul adolescentilor. Daca schimbarile apar brusc sau prea lent, mergeti la medic.

Monitorizati dezvoltarea adolescentilor, va sfatuiesc medicii. Orice salt de crestere cu mai mult de 10 centimetri anual trebuie sa va aduca la endocrinolog. Aceasta pentru a evita probleme grave de sanatate.

30 de centimetri - atat creste, in medie, in inaltime un adolescent. Si asta in trei ani.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Aceste lucruri sunt normale, dar in momentul in care exista o crestere accelerata, asociata si cu probleme de greutate, ne putem gandi fie la o functionare in plus a glandei tiroide, fie la un exces de hormoni de crestere".

Mergeti, asadar, la medicul endocrinolog, deoarece adolescenta are reguli fiziologice clare.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In momentul in care un copil se ingrasa 2-3 kilograme intr-o luna, sau slabeste 2-3 kilograme intr-o luna, deja se pun probleme de patolgie legate de glanda suprarenala, de tiroida sau de hipofiza".

In mod normal, glanda tiroida creste foarte putin sau deloc in timpul pubertatii la ambele sexe. Daca observati o crestere de volum la nivelul gatului, mergeti la medic pentru investigatii.

In unele cazuri, este vorba de tiroidita autoimuna sau de noduli tiroidieni. Tot in cazul fetelor, menstruatia regulata ar trebui sa apara la 4 ani dupa prima sangerare.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In momentul in care apar sangerari abundente, menstuatii care apar mai repede de o luna sau mai tarziu de 6 luni, iarasi ridica semne de intrebare si adolescenta trebuie sa merga la endocrinolog si ginecolog".

De la 9 ani si jumatate, baietiii trebuie sa intre in pubertate. Primul indicator este cresterea de volum a testiculelor. Pubertatea mai devreme de 8 ani la fetite si mai devreme de 9 ani la baieti este un motiv serios sa mergeti la medic.

Dr. Luiza Vitan, medic primar endrocinolog: "Pot si tumori de ovar sau de testicol sau pot fi sindroame genetice, toate aceste lucruri trebuie constientizate de parinte".

Si dezvoltarea tardiva e un motiv de investigatii.

Dr. Luiza Vitan, medic primar endrocinolog: "Se considera un infantilism sexual de la varsta de 14 ani la fetite si de 15 ani la baieti si ma refer la lipsa cel putin al unui caracter sexual secundar. De exemplu, la fetite nu apare menstra, iar la baietei nu apare pilozitatea pubiana, nu apare acneea, nu apare ingrosarea vocii".

Cauzele sunt multiple. De aceea, mergeti regulat la specialist cu adolescentii in crestere.

Beneficiile tehnologiei moderne. Cum salveaza medicii viata bebelusilor chiar in mediul intrauterin
Alaptarea scade riscul de Alzheimer, de diabet, de hipertensiune si de obezitate