Copiii sunt predispusi la infectiile cailor respiratorii, dar picaturile de nas nu sunt solutia. Ce probleme pot provoca
Suntem in sezonul racelilor, dar si al alergiilor la praful din casa. Si tragem un semnal de alarma.
Nu va grabiti sa tratati cu picaturi orice caz de nas infundat. Sprayurile nazale nu fac altceva decat sa limiteze irigarea nasului, prin contractarea vaselor de sange.
Or, uscarea nu inseamna decat perpetuarea la nesfarsit a infectiei. Victime colaterale, in aceasta situatie, sunt dintii. Apar carii la baza lor si se dezvolta rapid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La varste mici, copiii respira pe nas frecvent, din cauza asa-numitilor polipi. Repiratia orala intinsa pe o perioada lunga predispune la infectii respiratorii repetate. Aerul nu este filtrat de catre nas. In plus:
Doctor, Elena Latcan: "Copilul nu expectoreaza si inghit si aceste secretii, ajunse in tulbul digestiv pot sa scada pofta de mancare sau sa determina si acolo infectii in principal enterocolite, scaune diareice".
Cu alte cuvinte, un mecanism care scade rezistenta la infectii.
Respiratia orala in detrimentul celei nazale nu se trateaza cu picaturi de nas vaso-constrictoare. Acestea reprezinta cea mai rapida cale prin care uscati respectiva zona. Nasul se reinfecteaza usor.
Doctor, Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Uneori apar niste inflamatii ale nasului care determina aceasta transformare a mucoasei in nas si in sinusuri. Pacientul nu poate repira bine pe nas, oboseste to chinuindu-se sa respire, isi pierde de obicei mirosul. Ractiile apar de obicei in alergii care trebuie controlate sistemic."
Respiratia orala determina simultan scaderea dramatica a cantitatii de saliva. Asa apar cariile la baza dintilor, care au cea mai rapida evolutie.
O situatie dramatica intalnim in cazul copiilor care nu respira pe nas. Modificarea maxilarului, ce atrage automat consecinte precum o muscatura incorecta ori eruptii dentare in pozitii atipice.
Doctor Ionut Leahu, medic dentist: "Cand il gasim ca adult cu aceasta problema e destul de complicat sa largim osul maxilar cind ajunge la dimensiunea lui normala. O sa vedem foarte multe leziuni carioase la acest tip de pacienti intotdeuna pacienti care respira pe gura au activiate cariosa si sunt mai greu de tratat."
Nasul infundat trebuie tratat rapid. Nu inainte de a merge la ORL sau la alergolog. Si niciodata la intamplare.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, copii, infectari, respiratie, nas, spray, ORL, csid, raceli,
Dată publicare:
15-02-2017 08:53