Temperaturile ridicate din casa pot provoca infectii si alergii iarna. Cum sa va protejati sistemul imunitar in sezonul rece
E ger afara? Atunci de ce va doriti ca in interiorul locuintei sa stati la temperaturi de vara? Vorbim de o metoda prin care favorizati infectiile respiratorii, dar si alergiile.
Frigul este bun, iar respectarea sezonului rece inseamna de fapt un risc scazut de infectii.
Ce va doriti iarna? Sa fie cald in casa. Evitati, insa, sa stati in temperaturi mari in interior. Aerul uscat provoaca leziuni pe mucoasa nasului si va imbolnaveste mai repede. Aerul umed si cald creste riscul alergiilor.
Anotimpul rece este preferatul virusurilor cu transmitere respiratorie. Va infectati cu un virus, capatati imunitate specifica doar pentru acel micro-organism. Luati contact cu un alt virus, sunteti pretabili oricand la o noua infectie. Pentru fiecare tip de virus, organimul pune la batate armate intregi de aparare.
Conferentiar doctor Monica Luminos, medic primar boli infectioase: "Am facut infectie cu adenovirusuri, nu mai fac infectie cu adenovirusuri, dar fac infectiue cu rinovirus, fac infectie cu virusl gipal, cu orice virus care imi circula mie in iarna respectiva, incit la sfarsitul iernii de aia avem acea astenie de primavara, de acea aveam rezistenta scazuta, pentru ca suntem la capatul puterii din punct de vedere imunitar."
Prima masura prin care limitati aceste infectari este sa circulati cat mai mult in aer liber, chiar daca e frig. In spatii deschide, virusurile se disperseaza si e greu sa va infectati. In spatii inchise, micro-organismele circula cel mai usor de la o persoana la alta. Asadar, expunerea la frig e recomandata la orice varsta, inclusiv pentru cei mici.
In interior, incalzirea centrala presupune uscarea severa a aerului. Urmarea? Se usuca mucoasa respiratorie. Odata uscata, se fisureaza si virusurile patrund direct in sange.
Doctor Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "De aceea, e bine sa consumam multe lichide si in sezonul rece, si in sezonul cald, pentru a hidrata aceasta mucoasa din interior".
Apa bauta in cantitati mari este un alt mijoc prin care va aparati de raceli pe timpul iernii.E adevarat, aveti la dispozitie umidificatoare, dar acestea nu va hidrateaza mucoasele repiratorii, cum cred cei mai multi. In plus, favorizeza inmultirea acarienilor din praful de casa si a mucegaiurilor, care exista oricum in spatii inchise.
Doctor Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Multe mamici care au bebelusi folosesc asa ceva, dar cresc riscul aparitiei alergiilor la acarieni si mucegaiuri. Intre acariaeni si mucegai chiar exista o stransa legatura, acarienii se hranesc cu resturi de mucegai si elimina in fecala mucegaiuri, le recircula".
De aceea, in interior, atat pentru reducerea infectiilor virale, cat si pentru reducerea riscului de alergii la acarieni si mucegaiuri, aveti nevoie de dispozitive care atrag apa din aer. Aceasta in conditiile in care locuintele cu geamuri termopan favorizeaza condensul. De asemenea, nu uscati hainele in interior.
Pe de alta parte, temperatura in casa nu e indicat sa depaseasca 21 de grade Celsius. Iar aerisirea, chiar daca e ger, se face de cel putin 2 opri pe zi. Este inca o metoda sa nu vehiculati virusuri respiratorii si sa reduceti alergenii prezenti in orice locuinta.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, infectari, sanatate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore, doctore?,
Dată publicare:
18-01-2015 09:18