Cum funcționează vaccinurile împotriva Covid-19, odată ajunse în organism
Vaccinul vă ajută să luptați cu virusul înainte ca acesta să intre în celule, înainte să determine celulele umane să devină fabrici virale, situație pe care o găsim la pacienții care fac forme grave.
În curând va apărea pe piață vaccinul împotriva SARS COV 2 și fiecare se va afla în fața deciziei vaccinării.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: „Reprezintă un mijloc prin care putem să punem stop acestei pandemii, prin care putem să revenim la viață de dinainte la o viață cât se poate de normal, se pot relua mare parte din activități.”
Împotriva SARS-COV-2 găsim trei tipuri de vaccin care vor intra pe piață. Un tip, dezvoltat în Statele Unite, este vaccinul care folosește ARN viral, adică o parte din informația genetica a virusului.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: „Pacientul dezvoltă anticopri protectori după două doze la intervar de 28 de zile, cu administrare intramusculare.”
Al doilea tip de vaccin folosește un transportator. Este vorba de adeno-virus, care produce răceli banale. Acesta este cărăușul pentru câțiva țepisori din coronavirus. Nu va apărea boala, dar țepișorii SARS-COV-2 vor crea anticorpi protectori. De ce se folosește drept cărăuș tot un virus, care produce răceli comune? Pentru că ați intrat deja în contact cu acesta.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: „Infecțiile adenovirale sunt întâlnite în populația generală și mare parte din populație are anticorpi împotriva adenovirusurilor.”
Al treilea tip de vaccin conține țepișori din coronavirus cu o serie de imuno-stimulatoare. Doar țepișorii SARS-Cov-2 nu determină boala. Aceasta apare la contact cu virusul întreg.
Odată ce faceți vaccinul, în interiorul organismului părți din sistemul imunitar se întâlnesc cu părți din SARS-COV-2 și se antrenează cu acestea. De asemenea, le rețin în memoria lor. Nu apare boala, dar sistemul imunitar, odată antrenat, va lupta eficient la întâlnirea reală cu virusul care produce COVID-19. Să lupte eficient înseamnă să nu apară boala!
Vaccinul vă ajută să luptați cu virusul înainte ca acesta să intre în celule și să se multiplice. Înainte să determine celulele umane să devină fabrici virale, situație pe care o găsim la cei care fac forme grave.
Prof. univ. dr Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Vaccinul este ca un perete de care virusurile vin și se lovesc, pentru că există deja celule specifice imunitare care imediat recunosc și răspund înainte ca infecția să se instaleze. Sunt antrenate și educate să recunoască agresiunea și, când recunoști specific agresiunea, răspunzi cum trebuie. Noi ne temem în general de necunoscut și, de multe ori, această temere de necunoscut ne face să nu acționăm, ne paralizează. Cam așa e și cu sistemul imunitar!”
Fără vaccin, sistemul imunitar este analfabet în fața unui virus nou. Adică nu știe să lupte. Cu vaccin, sistemul imunitar devine educat să lupte bine și să nu apară boala!