Colesterolul marit inseamna imbatranire accelerata. Sfaturile medicilor pentru a imbina armonios dulciurile cu sportul

Ultima actualizare: 27-04-2015 07:03

"Si ce daca am colesterolul usor marit?" Ganditi-va de doua ori. Nu e doar o banala analiza de sange, ci traduce o situatie in care fiecare celula se incarca cu picaturi de grasime.

Iar aceste depozite impiedica organele in miniatura din celula sa functioneze. Tocmai am descris imbatranirea accelerata.

Copilul meu nu e gras! E doar voinic, aud medicii de la parinti. Nu mananca mult! Poate are probleme cu tiroida!

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: "Un copil care e gras si inalt nu are nicio problema endocrina, are o problema alimentara. Ca sa iei 1kilogram trebuie sa mananci 8.000 de kilocalorii, ceea ce pare mult, dar daca un copil primeste zilnic 3 bucatele de ciocolata si cativa biscuiti, intr-un an de zile asta inseamna 10 kilgrame in plus."

In conditiile in care nu are activitate fizica intensa zilnic. Kilogramele in plus pentru un copil inseamna invariabil colesterol rau, LDL colesterol, crescut. E doar o chestiune de timp pana cand analizele uzuale vor arata valori marite.

Anca Sima, Institutul de biologie si patologie moleculara: "E cel mai rau este sa incepi aceste procese de cand esti copil, e clar ca atunci cand ai ajuns spre varsta tineretii, deja arterele tale sunt compromise."

Varsta oricarui om e stabilita de varsta arterelor sale, nu de ceea ce scrie in certificatul de nastere. Odata ce valorile colesterolului LDL sunt mari, fiecare celula se va umple, treptat, cu grasime.

Celulele au, in interiorul lor, OR-GA-NE-LE, adica organe in miniatura. In fiecarei celule spre exemplu exista un aparat digestiv minuscul, un aparat renal, un aparat respirator. Or picaturi de grasime nu fac decat sa blocheze activitatea acestora. Celulele imbatranesc prematur.

Anca Sima, Institutul de biologie si patologie moleculara: "Spre exemplu o celula musculara, o celula musculara nefolosita si supra-alimentata in locul fibrelor musculare cu care se face efortul fizic incepe sa acumuleze aceste picaturi de grasime si se transforma din celula musculara in adipocit."

Adica in celula grasa, care, intr-o perioada de timp, devine nefunctionala. Acelasi fenomen se petrece si in interiorul celorlalte organe vitale. Ce poate remedia situatia? In primul rand, cantitatile mici de grasimi si dulciuri ingerate.

In al doilea rand, sunteti dotati cu un sistem de protectie performant, care se numeste HDL colesterol. Moleculele de HDL colesterol se apropie de celulele imbibate cu grasime. Absorb grasimea si o transporta, corect, spre ficat.

Anca Sima, Institutul de biologie si patologie moleculara: "Pentru ca ficatul este singurul organism care catabolizeaza colesterolul, pe care pot sa-l indeparteze din organism. Deci el nu este maruntit oriunde in organism, ci numai ficatul poate sa catabolize colesterolul."

Acest caraus numit HDL cholesterol poate deveni mai puternic si mai eficient.Nu prin hrana, nu prin medicamente, ci prin miscare. Zilnica. Daca nu aveti timp pentru o sala de sport, urcati scari. Este cea mai ieftina si cea mai buna activitate fizica. Toata aceasta poveste poate fi inteleasa de un copil de 10 ani. O poveste despre ceea ce se intampla in organismul lui, spusa de catre parinti, poate fi mai convingatoare decat: Nu mai manca dulciuri!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO