Cercetatorii sunt aproape de o descoperire mult asteptata in tratamentul unei boli incurabile
Rezultatele unei noi investigatii sugereaza ca persoanele care sufera lovituri repetate in zona capului au mai multe sanse de a dezvolta Alzheimer.
In trecut, a fost indentificata posibilitatea unei legaturi intre sporturile de contact si dementa, dar nu a fost stabilita o dovada stiintifica.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au investigat mai in detaliu modul in care boala ia nastere, pentru a intelege mai bine mecanismele acesteia, informeaza Daily Mail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ei au folosit imagistica laser pentru a identifica grupurile de proteine "tau", in creierele bolnavilor si au descoperit posibile legaturi cu problemele neuronale care pot fi generate de ranile din timpul practicarii unui sport.
Doctorul Simon Ridley, seful echipei de cercetatori de la Alzheimer's Research UK,a salutat descoperirea:
"Tehnologia de ultima ora folosita de aceasta echipa de cercetatori a permis o perspectiva unica a transformarilor moleculare care au loc la bolnavii de Alzheimer
Cercetarea modului incare proteinele "tau" se raspandesc intre celulele nervoase poate ajuta la intelegerea cauzelor bolii si la dezvoltarea de noi directii de tratament.
Studiul nu specifica daca loviturile la cap declanseaza acest proces molecular, ar este un factor de risc pentru dementa care trebuie sa fie investigat."
Aceasta este prezenta in celulele cerebrale sanatoase, dar aglomerari de proteine tau defecte, care impiedica functionarea celulelor cerebrale, sunt gasite in celulele celor care au murit de Alzheimer.
Cand cantitati mici ale proteinei au fost adaugate in exteriorul celulei cerebrale, celula a inceput sa o ingereze. Aglomerarea rezultata face ca proteinele sanatoase sa se defecteze.
In viata reala, loviturile repetate ar putea accelera procesul.
Cercetatorii recomanda retinere, deoarece ei au folosit un model al celulei, iar procesul care declanseaza boala ar putea fi mai complicat in realitate.
Dr. Gabriele Kaminski-Schierle, care a condus partea biologica a cercetarii, a declarat:
"Inca nu stim daca putem opri celulele sa ingereze proteina "tau", sau daca putem elimina "tau" din lichidul cerebral. Raspunsul la aceste intrebari este esential pentru dezvoltarea de tratamente pentru una dintre cele mai groaznice si incurabile boli"