Alergiile sezonului rece. Ce este atopia: de ce este important sa ne hidratam intens pielea
Ati avut o infectie respiratorie severa? Daca stiti ca aveti predispozitie spre alergii, hidratati-va intens pielea. Infectia destabilizeaza sistemul imunitar. La nivelul tegumentelor pot aparea eczeme.
40% dintre oameni au o sensiblitate marcanta la factorii de mediu. Conditia se numeste atopie. Este mostenita genetic si se poate manifesta sub forma de iritatii ale pielii cu evolutie cronica sau sub forma de conjunctivita alergica, rinita alegica, astm.
La nivelul tegumentelor, roseata, descuamarea, mancarimile accentuate sau aparitia unor mici vezicule reprezinta un motiv de a merge la medic. Ar putea fi vorba de un puseu, ce trebuie controlat rapid. Factorii declansatori, in acest sezon, sunt infectiile care au drept poarta de intrare nasul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"De vreo doua luni avem episoade de viroze si alergii, noi le recoltam examen bacteriologic si nu intalnim nici un microb, deci virusul si terenul alergic", a spus dr. Elena Latcan, medic primar ORL.
Aceste fenomene se pot vedea si la nivelul pielii.
"In aceste cazuri, dermatita apare pe fondul declansarii inflamatiei. Apare ca o alegie fara de focarul de infectie, in leziune de pe piele neregasindi-se bacteria respectiva, ci doar pentru ca in organism exista un mediu pro-inflamator mai usor se inflameaza si pielea", a spus dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.
Simultan cu tratamentul infectiei din organism, aveti grija sa va emoliati pielea. Tot cu produse recomandate de medicul specialist, insa. De altfel, pe parscursul sezonelor reci, emolierea este un mijloc important de a tine sub control aceasta conditie genetica.
Atopie mai inseamna si ca, in interiorul pielii, grasimea protectoare nu formeaza o bariera perfecta. Exista fisuri. Prin structura lor, cei suferinzi sunt predispusi infectiilor. Incercati sa nu va uscati excesiv tegumentele prin dusuri cu apa fierbinte. Alaturi de piele, e necesar sa va emoliati si mucoasele, in special mucoasa nasului. In felul acesta, reduceti infectiile respiratorii.
De asemenea, este de preferat sa evitati alimente care descarca multa histamina, un pro-inflamator puternic. Pestii oceanici proaspeti, branzeturile cu mucegai, dar si... rosiile. Pe cat posibil, includeti in dieta fructe de padure congelate. Contin antiiinflamatoare puternice.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, alimentatie, csid, ce se intampla doctore, sezon rece,
Dată publicare:
10-12-2014 10:29