Dovada ca o doza de stres este remediu-minune pentru intregul organism. Cum ne creste speranta de viata
In momentul urmator castigati la loto. Pulsul creste, la fel tensiunea arteriala. Va inrositi la fata. Creierul, de fapt, transmite un semnal nervos care pune la munca un lant lung de enzime. Acele particule care ne tin in viata.
Iata inca o dovada ca, din cand in cand, o doza de stres este remediu-minune pentru intregul organism.
O veste neasteptata - buna sau rea - produce in primul rand un impuls nervos. De la acesta se declanseaza un sir lung de procese de semnalizare. Creste tensiunea, creste pulsul, va inrositi la fata. Toate procesele enzimatice din interiorul celulelor au loc la viteza maxima.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stefan Szedlacsek, biochimist: "Vine tot de la stramosii nostri. In momentul in care apare prada in fata trebuie sa fie activate toate functiile ca sa fie la maxim muschii, functia vizuala, inclusiv pregatirea nervoasa sa actioneze cu viteza."
Toate aceste procese - denumite generic stres - va cresc speranta de viata. Cu o singura conditie - sa nu se deruleze extrem de des. Numim aceste procese si instinct de supravietuire.
Trecem de la procesele biologice la cele psihologice. Instinct de supravietuire inseamna de asemenea sa fiti reponsabil de calitatea propriei vieti si sa actionati in acest sens.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Lucrurile care sunt bune pentru tine inseamna de exemplu sa refuzi, inseamna sa pui limite, inseamna sa ceri ajutorul de exemplu."
Instinctul de supravietuire, din punct de vedere psihologic, poate fi omorat de la varste fragede, daca invatati ca sunteti neajutorat. Ce urmeaza? Renuntati sa mai cereti.
Acest comportament inseamna, de asemenea, ca veti astepta sa vi se intample lucruri in loc sa participati, activ, la derularea lor.
Bogdana Bursuc, psiholog: "In momentul cind pierzi responsabilitatea asta si te victimizezi, astepti ca cineva sa faca pentru tine, ca cineva sa te salveze, sa iti rezolve problema - statul, sotul si atunci esti un pierzator."