Ce se ascunde in spatele propozitiei: "Am nevoie de ceva dulce". Organismul va cere, de fapt, altceva
Se numeste triptofan si este un precursor al hormonului fericirii. Vorbim de fapt despre o substanta esentiala, mai ales dupa trecerea la ora de iarna.
Se poate obtine optim din alimente. Incercati sa strecurati, macar saptaminal in meniuri, curmale, banane si anumite tipuri de peste.
"Facem o asociere la nivel emotional intre hrana care ne aduce confort, care ne aminteste de momentele placute din viata noastra si modificarile starii psihice", a spus dr. Serban Damian, nutritionsit.
I se intampla, inconstient, fiecaruia dintre noi. Daca va amintiti insa doar de prajiturile mamei facute cu faina alba si zahar din abundenta, se schimba placa. Deja constientizati. Conform specialistilor, este primul pas facut spre reducerea la jumatate a consumului de dulciuri concentrate.
Cand va spuneti: "Am nevoie de dulce, organismul mi-o cere"!, aveti de fapt nevoie de confort. Si cel mai usor il luati dintr-o prajitura care in realitate va oboseste.
Pe de alta parte, exista alimente care actioneaza asupra neuro-transmitatorilor si va dau, real, o stare de bine.
"E bine ca in alimentatia noastra sa fie alimente cu un continut mai mare in triptofan - sa spunem ouale si in special albusuri, carne, semintele", a spus dr. Serban Damian, nutritionsit.
Macar un ou pe saptamina, macar o portie de peste pe zi. Ambele aduc doze optime de triptofan. Un aminoacid care este precursorul serotoninei, asa-numitul hormon al fericirii. De altel, in zilele reci de iarna, un ou preparat corect sau un peste cu salata reprezinta pranzul ideal.
Acesta ar trebui sa vina dupa un mic-dejun la fel de bogat in valoroasa substanta.
"Produsele vegetale care delanseaza fenomenele metabolice care ne energizeaza intra cele bogate in zaharuri - curmale, smotiche si banane. Fructel uscate, prune uscate", a spus dr. Cristina Balanescu, nutritionist.
Glucidele cu absorbtie lenta favorizeaza trecerea triptofanului din sange in creier, unde acesta poate creste nivelul de serotonina. Zaharurile incluse perfect intre fibre alimentare duc la starea de bine.
"Declanseaza eliberarea lenta a produsilor atunci cind vin treptat, o perioada mai lunga si fenomele metabolice se intampla pe o perioada mai lunga", a spus dr. Cristina Balanescu, nutritionist.
Nu evitati bananele, smochinele, curmalele in curele de slabire pe motiv ca sunt dulci. Triptofanul participa, paradoxal, la scadera masei grase. La polul opus stau faina alba si zaharul. Aceste doua substante accentueaza oboseala. Sunt excitanti puternici pentru tot sistemul nervos.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimentatie, fericire, csid, ce se intampla doctore, cure de slabire,
Dată publicare:
14-11-2014 11:23