Aveti rude care au suferit accidente vasculare? Mergeti la neurolog o data pe an, chiar si in lipsa simptomelor
Si specialistii spun ca ar trebui sa verificati starea vaselor situate in creier cand sunteti perfect sanatosi. Iata care sunt motivele:
In ultimii 20 ani de ani, studiile au facut cert legatura dintre gene si accidentele vasculare cerebrale. Atat cele care implica hemoragii cerebrale, cat si cele ischemice, acele situatii in care fluxul sanguin catre o parte a creierului este redus sau blocat. Episoadele pot fi produse si de asa-numitele ghemuri vasculare. Care, la randul lor, se pot mosteni.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirug:
"Sunt ghemuri vasculare care se pot rupe si atunci pot produce hemoragii cerebrale care in 50% costa viata bolnavului si care se manifesta prin crize comitiale, asa numitele crize epileptice".
Malformatiile cerebrale se formeaza din viata intrauterina. Pe linie genetica vin si malformatiile numite carvernoame cerebrale. Se pot manifesta, la un moment dat, prin crize de epilepsie. Ce puteti face daca v-ati nascut cu acestea sau daca aveti predispozitie pentru accidente cerebrale? Primul pas este sa aflati care este, cu adevarat, starea dumneavoastra.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurochirurg:
"Nu ai de unde sa stii ca o ai si sunt situatii - am avut un pacient s-a dus la sala a facut efort intens, i s-a rupt malformatia si a ramas cu probleme foarte mari. E o teorie, ar fi bine ca macar o data in viata fiecare sa ne facem o investigatie imagistica".
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirug:
"Ne-am nascut cu ele, dar ele nu rup obligatoriu. Spre exemplu, in anevrisme in general unul dintre factorii de risc este fumatul. Fumatul determina modifica modificari ale peretelui arterial, anevrismul se rupe cu o mai mare frecventa la fumatori decat la nefumatori", explica dr. Toader.
Pe de-o parte, tigara subtiaza peretele vascular. Pe de alta parte, participa activ la depunerea grasimilor din singe in interiorul vaselor. In functie de anatomia locala, vizulizata printr-un RMN sau CT cerebral, medicul specialist indica precautiile de care aveti nevoie ca sa reduceti riscul de accident vascular cerebral.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident vascular, sanatate, csid, anevrism, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
10-11-2014 08:42