1,7 milioane de bolnavi de diabet in Romania. Inca 3 milioane de persoane se afla in stare de pre-diabet: ce inseamna asta

11-11-2014 10:21


Saptamana aceasta este Ziua mondiala a diabetului si, daca tot anul ati ratat analizele uzuale de sange, faceti-va timp, intr-o dimineata, sa aflati daca functionati corect.

O glicemie crescuta nu e un motiv de panica, ci de ordine in programul de viata. Puteti sa preveniti diabetul.

Aveti o ruda diagnosticata cu diabet? Atunci, riscurile sa faceti aceasta boala cresc de patru ori.

Si daca aveti sansa sa va nasteti intr-o familie ai carei membri nu au dezvoltat afectiunea, trebuie sa urmati aceleasi reguli de prevenire.

In ultimii 30 de ani numarul celor care sufera de diabet s-a dublat. Studii recente arata ca 1,7 milioane de romani au deja boala. Alte 3 milioane se afla in starea denumita pre-diabet si urmeaza sa dezvolte boala in urmatorii 10 ani, daca nu iau masuri.

Sa intelegem boala. Celulele beta din pancreas secreta hormonul numit insulina. Aceste celule nu mai produc, la un moment dat, suficienta insulina.

In acelasi timp, in faza de pre-diabet toate tesuturile organismului raspund slab la hormonul eliberat de pancreas. Inaintea diabetului apare deci rezistenta la insulina a tuturor tesuturilor. Din aceasta faza, e nevoie de o schimbare.

Imaginati-va ca grasimea impiedica insulina sa introduca glucoza in organism, adica sa isi faca treaba. La polul opus sta efortul fizic. Acesta ajuta glucoza sa intre in celule fara ajutorul insulinei. De aceea, miscarea previne diabetul.

Daca aveti rude diagnosticate cu diabet, trebuie sa stiti ca rezistenta la insulina poate fi scrisa in gene. Cu atat mai mult aveti nevoie de miscare. Pe de alta parte, hrana previne boala.

Alimentatie corecta inseamna o portie de legume crude, fructe, cereale integrale, lactate naturale, carne gatita fara ulei. Si aceasta zilnic. Fara alte alimente care va consuma pancreasul.

Sa facem insa diferenta. O prajitura va satisface pofta de dulciuri, dar va consuma pancreasul intr-un ritm alert. Un fruct dulce, spre exemplu o banana, va protejeaza pancreasul.

Saptamana aceasta este Ziua Mondiala diabetului si intreaga comunitate medicala va recomanda sa va testati glicemia.