Ce să nu-i spuneți niciodată unei persoane care trece printr-o perioadă dificilă
„Lasă că o să treacă!" sau „treci peste!" De câte ori i-aţi spus aceste vorbe unui apropiat aflat într-o situaţie mai puţin fericită? Sigur, plin de intenţii bune.
Din păcate, aceste îndemnuri nu ajută, ci amplifică suferinţa. În plus, retează şi puţinele portiţe de comunicare lăsate deschise de cel în cauză.
Divorţul şi pierderea locului de muncă sunt cele mai stresante evenimente din viața cuiva. O persoană în suferinţă evidentă nu are nevoie de sfaturi: „lasă că o să fie bine!", „hai, treci peste!"
Bogdana Bursuc, psiholog: „E o recomandare care mă face pe mine să mă simt bine, în sensul că-l ajut şi că nu vrea să-l mai văd suferind, dar mă ajută pe mine, nu pe persona care suferă pentru o mare invalidare emoţională. Eu când sufăr am nevoie de cineva să mă înțeleagă și să fie lângă mine, să îmi respecte cumva capacitatea de a face faţă. Dar când îmi spune cineva „treci peste”, mesajul e că sunt incapabil. Mai bine să nu mai zică. E o presiune la care nu pot face faţă.”
Ajutorul real vine din validarea suferinţei.
Bogdana Bursuc, psiholog: „În situaţia asta, e important să-I spunem „ok, e normal să simţi ce simţi, şi alți oameni în situaţia ta fac același lucru.” Și suferinţa e normală, pentru că spune lucruri importante pentru noi, care contează.''
Ajutorul specializat este important. Un astfel de eveniment vine cu perioade lungi de insomnie, iar lipsa somnului amplifică emoţiile asociate unei pierderi.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: „Ce însemna asta? Că scade controlul asupra emoţiilor şi nu ştii ce se întâmplă. Necontrolându-și emoţiile, nu te mai apreciezi corect şi nici ce se întâmplă în jurul tău şi apar disfuncții: eşti depresiv, eşti anxios.”
Lipsa somnului pe o perioadă îndelungată determină, prin ea însăşi, depresia. Din nou, o astfel de stare nu se tratează cu confesiuni în fața prietenilor. Îndemnurile accentuează şi mai mult starea de culpabilitate a celui afectat de boală.
Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: „Mai ales în formele severe de depresie, acolo trebuie medicaţie în doză corespunzătoare şi la momentul oportun.”
Modificările biochimice sunt readuse, aşadar, la normal cu substanţe active, recomandate de psihiatru.