Depresia şi izolarea socială afectează sănătatea românilor în mai mare măsură decât obezitatea
În numai 3 ani, depresia şi izolarea socială au ajuns să afecteze sănătatea românilor în mai mare măsură decât obezitatea.
Lipsiţi de certitudini şi de susţinerea celor apropiaţi sau chiar păcăliţi de mirajul unei vieţi sociale pe internet mulţi cad într-o tristeţe atât de adâncă încât nu reuşesc nici să ceară ajutor.
Aceste situaţii au costuri majore pentru noi toţi. Depresivii ajung să-şi piardă serviciul, să-şi neglijeze familiile sau să caute confort în alcool, tutun şi droguri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează cifre potrivit cărora un român din 10 suferă de tulburări depresive. Aproape 4% dintre bărbaţi şi peste 5% dintre femei au deja un diagnostic şi sunt trataţi cu medicamente pentru a-şi găsi echilibrul. E o problema de mentalitate, ele poartă "greul" familiei, îndată ce intră în viaţă adultă.
După ce nasc, ies din viaţă activă în jur de un an; nu merg la serviciu şi ies puţin în oraş, fapt pe care societatea noastră îl vede că normal.
Tot femeile suferă mai mult după o despărţire; un divorţ sau chiar un deces. La bărbaţi, principala sursă a tristeţii e un venit inconstant, care naşte frustrări şi randament scăzut.
Surprinzător, izolarea de semeni are acum drept sursă şi comportamentele nou dobândite pe reţelele sociale, jumătate dintre români îi trec, mental, la "prieteni", şi pe necunoscuţii abordaţi pe net. Unii ajung să nu-şi mai dorească alte contacte umane, în viaţă reală.
Depresia şi izolarea socială îşi fac loc şi în viaţă de cuplu. Gândiţi-va cât de frecvent va ţineţi partenerul de mâna sau în braţe atunci când sunteţi acasă, nu cumva mai degrabă staţi lângă el sau ea, fiecare butonând telefonul? E o problema şi dacă unul dintre soţi face acest lucru, în timp ce altul tânjeşte după atenţie şi apropiere.
Psihologii spun că simplul gest de a conversa cu persoană iubita pe Facebook, adică în public, deşi această va este alături fizic, e un semn de compensare a singurătăţii în relaţie.
Există totuşi o veste bună: din 2000 de români chestionaţi într-un proiect al psihiatrilor, jumătate au recunoscut confruntarea cu un episod depresiv. De câţiva ani, tratamentul cu medicamente şi psihoterapie e gratuit.