Ce rol trebuie sa joace parintii de Craciun. Dupa 5 ani, e nevoie sa devina fini psihologi
Jucariile nu sunt altceva decit un fin… mecanism psihologic. De aceea Mos Craciun trebuie sa tina cont de dezvoltarea cognitiva a copiilor.
Spre exemplu, pana la 24 de luni, cei mici exploreaza mediul. Va fi atras doar de forme diferite, intens colorate si de sunete puternice. La trei ani, fac jocuri de rol, iar la 4, incepe constructia lumii imaginare. In toate cazurile, jucariile nu reprezinta altceva decat un fin mecanism psihologic. Cele potrivite tin cont de etapa de dezvoltare a copilului.
Dupa 3 ani, creierul uman incepe magicul joc al imaginatiei. Iar de la 4 ani, se dezvolta creativitatea. Ce inseamna aceste etape la capitolul jucarii?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicoleta Burlacu, psiholog : „Aceasta lume imaginara se transfoma intr-un produs finit si in momentul acela, copilul incepe sa faca ori machete, ori modeleaza, deseneaza din personajele din lumea imaginara incearca sa si le expuna intr-un produs finit”.
Dupa ce copilul implineste 5 ani, e treaba parintilor sa devina fini psihologi. Observati-i copilului abilitatile innascute. Mizati pe acestea si cind ii cereti Mosului daruri.
Nicoleta Burlacu, psiholog: „Pentru explorarea unui joc nou, copilul are nevoie de spatiu, de timp si de prezenta parintelui”.
Dupa ce desfaceti cadourile, Mos Craciun le spune, de data acesta parintilor, sa participe activ. Sa devina, de fapt, parteneri ai celor mici. Parteneriatul e descris in toate cartile de psihologie.
Bogdana Bursuc: „Un parinte care e prezent doar fizic nu e suficient pentru un copil, de exemplu studiile arata ca ce e absolut necesar pentru o dezvoltarea armonioasa a unui copil daca legatura emotionala cu parintii lui va fi una de atasament”
Acum uitati de jucarii! Abilitatile cognitive ale copilului, abilitatile de gindire, de perceptie se formeaza pe o baza solida de atasament cu parintii. Baza de atasament cu cei doi parinti este principala informatie pentru instinctul de supravietuire al celui mic. In cele citeva zile libere, pentru copil, parintele prezent alaturi e cel mai important cadou.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, familie, Psihologie, jucarii, joc, varsta, craciun,
Dată publicare:
24-12-2015 10:34