Pericolul consolelor si telefoanelor lasate in camera copilului. Orice ora de somn pierduta conteaza
Televizoarele, consolele de jocuri sau telefoanele mobile ii fac pe tineri sa doarma mai putin, sa devina agitati si sa aiba performante mai proaste la scoala.
Un studiu realizat de cercetatorii de la Dalhousie University din Nova Scotia, Canada, a relevat faptul ca o sigura ora de somn pierduta poate provoca probleme de memorie.
Studiul a descoperit ca prezenta acestor gadgeturi in dormitoarele copiilor face ca aceste spatii sa se transforme in camere de distractie, din locuri de odihna si liniste. Multi adolescenti dorm cu telefoanele alaturi si sunt treziti des de sunetele apelurilor sau de vibratiile acestora.
Daily Mail scrie ca jocurile violente ii fac sa devin mai alerti, in loc sa se relaxeze. Cand un adolescent joaca cu regularitate jocuri violente in dormitor, creierul incepe sa asocieze acest spatiu cu unul in care trebuie sa fie mereu in alerta si refuza sa se relaxeze.
Pentru aceasta cercetare, psihologul Jennifer Vriend a analizat 32 de copii, cu varste intre 8 si 12 ani, care au dormit, in medie, 9 ore, in fiecare noapte.
Subiectii au fost rugati sa-si pastreze programul obisnuit timp de o saptamana, apoi au fost impartiti in doua grupuri de studiu. Primul grup a fost rugat sa se culce mai tarziu cu o ora, pentru patru zile, consecutiv. Al doilea grup a dormit cu o ora mai mult ca de obicei si cu 73 de minute in plus fata de primul grup de studiu.
Dupa cele patru zile de test, toti copiii au fost testati pentru a le fi evaluate capacitatile matematice, atentia si si memoria imediata. Intre timp, parintii au tinut o evidenta a comportamentului tinerilor. Rezultatele experimentului au aratat ca subiectii care au dormit mai putin aveau deficiente in controlarea emotiilor, probleme ale memoriei pe termen scurt si deficit de atentie.
Concluzia testelor, publicata in "Journal of Paediatric Psychology" a fost ca si cele mai mici modificari ale duratei somnului, pentru cateva nopti, pot avea consecinte importante asupra performantelor zilnice ale copiilor.