Ce legatura exista intre fumul de tigara si bolile oculare. Riscurile la care te supui atunci cand fumezi

Ultimul update: Joi 13 August 2015 07:05
Data publicarii: Joi 11 Iunie 2015 08:45
Categorie: CSID

Asociem frecvent fumul de tigara cu riscul cancerului pulmonar ori cu atero-scleroza. Putini fac insa legatura intre cateva fumuri si o structura pretioasa - ochiul.

O tigara, doua, trei, tocmai ati produs o cantitate uriasa de radicali liberi. Acestia atrag apa la nivelul cristalinului ocular.

Apa in exces cauzeaza lipsa transparentei. Ipostaza in care apare… cataracta. Face imediat legaturile dintre fumul de tigara si bolile oculare.

Nicotina patrunde in interiorul corpului uman prin piele, respiratie si pe cale digestiva. Odata inhalata, produce rapid constrictia vaselor sanguine. Situatia se traduce printr-un flux mic de singe. Simultan, fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulara.

Dr. Diana Stanescu, medic primar oftalmolog: “Daca circulatia retiniana este afectata si acuitate vizuala va scadea”.

Fumatul afecteaza si in mod direct ochii, nu doar prin intermediul sistemului circulator. Iar aici, vorbim atat despre cei care isi aprind tigara, cat si despre cei care inhaleaza. O camera ticsita de fum deterioreaza filmul lacrimal - afecteaza, adica, mecanismul producerii lacrimilor.

Pe termen lung, fumul de tigara are legatura cu cataracta, pierderea transparentei cristalinului. In felul acesta, lumina nu mai ajunge la retina, locul in care se formeaza imaginea. Rezulta astfel pierderea progresiva a vederii. O afectiune specifica varstei a treia, care poate aparea insa si la tineri.

Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Apar radicali liberi la nivelul cristalinului si atunci aduna mai multa apa. Cristalinul din transparent devine opac si face mai des cataracta.”

Combinatia cea mai agrevisa este intre gudroanele din tutun si alcool. Un astfel de cocktail distruge complet celula nervoasa din interiorul ochiului.

Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Poate sa produca inflamatie a fibrelor nervoase. De la nivel nervului optic, daca pacientul nu vine la control in timp relativ scurt de cand a scazut acuitatea vizuala, poate sa isi distruga vederea complet fara posibilitatea de refacere.”

Munca in aer liber sau in medii cu radiatii, in combinatie cu tutunul si alcoolul, creste suplimentar riscurile distrugerii structurilor nervoase fine din interiorul ochiului.
 

Efectele mai putin cunoscute ale fumului de tigara: scade sistemul imunitar si intareste bacteriile
Efectele mai putin cunoscute ale fumului de tigara: scade sistemul imunitar si intareste bacteriile
copil
Cum ne ajutăm copilul să îşi trăiască emoţiile? Recomandările psihologului
Cele două boli extrem de frecvente în rândul românilor. Sunt cauzate de poluare
Riscurile pe care le ascunde un sân dens. Medicii recomandă ecografie anual
Recomandările pediatrilor pentru tratarea infecțiilor respiratorii la copii
De ce medicii pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul copiilor
Afecțiunea gravă care ar putea fi eradicată până în 2030. Anunțul OMS
CSID
Liposculptura, alternativa la implanturile mamare. În ce constă procedura