Ce indica greata in cazul femeilor gravide. Recomandarile medicilor pentru cresterea imunitatii si evitarea infectiilor
Prea multe grasimi in hrana? Bila este depasita, iar astfel apare senzatia de greata. Nu acelasi lucru se intampla in cazul gravidelor. La acestea, vorbim despre un simptom care confirma prezenta sarcinii.
Ati ales o portie zdravana de friptura. Vine la pachet, inevitabil, cu grasime, care se metabolizeaza cu ajutorul bilei. Am mai discutat despre aceasta: bila este stocata in vezicula biliara, de unde se elibereaza cand va hraniti. Daca exagerati, se descarca o cantitate enorma incontinuu. Asa apare greata.
Ion Daniel, medic primar chirurgie oncologica: "E o suprasolicitare la primire. Pentru prelucrarea grasimii, organismul are nevoie de bila, bila e cea care emsulsioneaza grasimile, le face in portii mici sa fie digerabile si ce nu poate sa fie digerat, e returnat, acesta e mecanismul prin care, grosier, se produce."
Nu vorbim despre acelasi mecanism in cazul femeilor gravide. Greata in timpul sarcinii este un simptom neuro-vegetativ normal. Un sfert din viitoarele mamici resimt acest disconfort in primul trimestrul. Mai exact, pana prin saptamana a-14 de sarcina.
Greata poate indica faptul ca nivelul hormonilor de sarcina este optim pentru o dezvoltare normala a fatului. Este imposibil ca cineva sa o previna. Totusi, nu lipsesc recomandarile de a evita alimentele grase, prajite sau extra-condimentate. Ideal ar fi ca cele in cauza sa manance putin si des.
Carmen Nonn, M.F., competenta apifitoterapie: "Viitoarele mamici pot opta pentru o asociere de plante medicinale cu gust placut si reconfortant care combate starile de greata si varsaturile in timpul sarcinii, precum si raul de miscare. Vorbim despre combinatia de extract de fructe de chimion, de roinita, ulei esential de lamaie, tinctura de propolis si rizomi de ghimbir."
Ghimbirul este un remediu natural, eficient pentru combaterea senzatiei de greata in sarcina dar si în afara ei. Mai ales in primul trimestru. Studiile spun ca nu exista efecte secundare. Roinita si chimionul au un efect favorabil asupra starilor de greata din timpul sarcinii, impiedica formarea gazelor în intestin si stimuleaza motilitatea gastrica si intestinala.
De asemenea, in aceasta perioada delicata, imunitatea gravidei scade. Pe langa greata, pot aparea, frecvent, infectii. Remedii cat mai simple si in cazul acestora - asa suna recomandarea medicilor!
Carmen Nonn, medic: "La Orastie am combinat lichenul de piatra, frunzele de maslin, turmericul, echinacea si ghimbirul pentru proprietatile lor antibacteriene, antivirale si antifungice asupra unui spectru larg de germeni patogeni. Au si efect antiinflamator, antifebril, expectorant si protector pentru mucoase fiind eficiente in viroze, faringo- amigdalita, bronsita, enterocolita, cistita, care se manifesta pe perioada sarcinii."
Sursa: Pro TV
Etichete: grasime, gravide, greata, ce se intampla doctore, bila,
Dată publicare:
27-03-2015 10:33