Ce faceti atunci cand cel mic a luat cateva kilograme in plus? La copii, notiunea de cura de slabire nu exista
Cum arata un copil? Perfect in ochii fiecarui parinte! Dar ce faceti atunci cand observati la el transformari fizice care va pun pe ganduri: un abdomen usor proeminent si kilograme in plus.
Luati, cumva, in calcul... o dieta? Gresit! In copilarie, mai ales in primii ani de viata, nu exista notiunea de cura de slabire. In schimb, se poate apela la un sistem inteligent de hrana, o restructurare a alimentatiei.
Pe Natalia am gasit-o facand sport din propria initiativa. Vrea sa scape de "burtica mare" - distensia abdominala, in limbaj de specialitate.
Nu kilogramele in plus au fost de ingrijorat in situatia ei, ci tonusul muscular scazut. 20% dintre copiii nascuti la oras au aceasta problema, iar miscarea ii poate ajuta. Exercitiile fizice pentru musculatura nu presupun, insa, doar clasicele abdomene. Se lucreaza toate grupele musculare de la nivelul picioarelor, muschii centurii pelviene, precum si muschii care sustin coloana.
Roberto Chitu, kinetoterapeut: "Daca se lucreaza musculatura para-vertebrala, adica cea care care sustine coloana, se intareste abdomenul, ajungem la o postura cat mai aproape de normal la o postura fiziologica."
Aceasta inseamna abdomen perfect plat. In cazul unui tonus scazut, reultatele apar dupa trei luni de efort constant, in programe de kinetoterapie.
Natalia este, totusi, un caz fericit. La peste 40% dintre copii se constata cresteri ponderale asa-numite "false". Acumulari de kilograme venite dupa consumul predominant de alimente care au suferit procese radicale de prelucrare. Ce inseamna acesta?
Dr. Monica Luminos, Sef Sectie Pediatrie: "In primul rand preparatele acestea sunt pline de hormoni si mai ales hormoni androgeni, care dau falsa senzatia ca un copil se ingrasa dupa ele. Se ingrasa, dar in momentul in care ai intrerupt administrarea loc revin la greutate initiala. In mod normal, ar trebui un copil sa fi alimentat natural, adica cu produse naturale si sa manance mancare care se prepara in casa."
Daca nu ati avut posibilitatea sa controlati procesul de nutritie al copilului si sesizati o crestere in greutate, e timpul pentru un control la specialistul endocrinolog. Veti primi si sfaturi despre cum sa ii reginditi alimentatia celui mic. Pentru ca, in cazul unui organism in plina dezvoltare, dietele sunt excluse.
Nineinteles, programul de miscare devine obligatoriu. Chiar daca cel mic se plsnge ca oboseste, chiar daca transpira excesiv. E doar un semn care arata ca efortul pe care il face conteaza.
In timp, minimum trei luni, apare toleranta la efort. Muschii cresc in dimensiuni si consuma ei insisi tesut adipos. Ca bonus, copilul va deveni mai rezistent la atacurile virale si bacteriene, adica la infectii.
In privinta fetelor, conform statisticilor, mai expuse obezitatii decat baietii, astfel de exercitii fizice sunt mai mult decat indicate.
Miscarile respecta fiecare grupa musculara.