Cauzele constipatiei si cum trebuie ea tratata. Laxativele nu fac altceva decat sa "biciuiasca intestinul, sa irite mucoasa"
Constipatia functionala e determinata de obicei de prea multe grasimi animale si de prea putina apa. Va spunem insa ca acest simptom poate arata nu mai putin de 100 de boli digestive si neuro-endocrine.
Prea mutle grasimi si prea multa carne in alimentatie. Sunt sanse sa apara constipatia functionala. Ca sa evitati simptomele neplacute, aveti nevoie de doua constante: apa multa si fibre. Nu laxative din prima farmacie, care scot suplimentar apa din organism.
Orice simptom digestiv - fie ca vorbim de constipatie, de diaree, de dureri abdominale sau de scaune cu sange - inseamna sa mergeti la medicul specialist. Si nu in prima farmacie.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Daca un om are un scaun cat de cat regulat si apare constipatia inseamna ca au aparut probleme, trebuie diagnosticata. Fara diagnostic nu exista tratament eficient."
Constipatia poate sa fie functionala - spre exemplu prea multe produse de origine animala zilnic - dar este de asemenea un simptom care poate arata nu mai putin de 100 de boli digestive sau neuro-endocrine.
Daca vorbim doar despre dezechilibre alimentare, mesele mici, regulate care combina produsele animale cu cele vegetale reduc simptomele in cazul tuturor pacientilor. Acelasi efect il au cantitatile mici si constante de apa. Aceasta conduita exclude eventualele medicamente.
Pe de alta parte, nu cadeti in extrema cealalta in care sa consumati doar alimente bogate in fibre - cereale, legume, fructe.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Daca noi vom consuma doar fibre vegetele, deci vegetale in exces, desi nu dovedit de niciun studiu serios, s-ar parea ca reducem cancerul de colon, dar ce e dovedit sigur e ca ne crestem riscul de cancer de stomac."
Pentru intreg sistemul digestiv important e sa nu luati medicamente la intamplare, chiar cele pe care le puteti cumpara fara reteta. In cazul constipatiei, farmaciile va ofera peste 40 de tipuri de laxative.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Consumul de laxative e prin el insusi nociv. Ca sa fie bune si eficiente atunci trebuie puse substante care biciuiesc intestinul, irita mucoasa ca sa poata sa vina apa in colon si in vasele de sange si acesta sa se destinda."
Situatia, prin repetare, e o agresiune maxima pentru colon.
In cazul copiilor si adolescentilor constipatia arata de cele mai multe ori suferinta tiroidei. Nu se trateaza cu laxative.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Daca mai adaugam o tendinta la constipatie, o senzatie de frig cand afara temperatura e agreabila, trebuie sa ne gandim ca ceva e in neregula cu el si sa venim la endocrinolog."
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, apa, nutritie, csid, tiroida, fibre, laxative, constipatie,
Dată publicare:
20-12-2016 09:30