Greselile de dieta care favorizeaza constipatia. De ce cafeaua si apa in exces sunt inamicii unei digestii corecte
Prea frig afara, prea putina miscare - este urmarea fireasca. Aceasta relatie influenteaza direct tubul digestiv. Apare disconfortul abdominal, tratat, de cele mai multe ori, prin excese.
Aveti o greutate obisnuita, dar beti peste trei litri de apa zilnic? Nu va ajutati organismul, ci, din contra: mariti riscul de a suferi de constipatie.
Si fibrele in exces o favorizeaza. Vedem chiar acum alte mituri legate de disconfortul intestinal.
La nastere, aveti deja setata in creier relatia strinsa intre mancare si starea de bine. De aceea, ulterior, aproape toate emotiile pot fi simtite cu ajutorul mancarii.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: “De foarte multe ori mancam din orice alt motiv in afara de foame, cand ne plictism, ne trezim ca mancam prea mult. Dar acea teama, acea anxietate duce la kilograme in plus si nici nu ne rezolva emotiile.”
Asa ca la varsta adulta, constient, incercati sa priviti mancarea doar ca pe un combustibil si atit. Aceasta inclusiv pentru confortul abdominal. Cu atat mai mult cu cat, pe tot parcursul tubului digestiv, exista o structura nervoasa controlata de creier.
Factorii care modifica starea emotionala pot influenta usor si aceasta structura nervoasa. Impactul are repercursiuni pe tranzitul intestinal.
Cei 9 metri de structuri digestive, toate alcatuite din muschi, sunt influentate in mod direct, alaturi de emotii, de lipsa miscarii.
Si chiar daca vremea e impotriva activitatii fizice, incercati ca si in aceasta perioada sa faceti, constient, exact ce vrea tubul digestiv, ca sa evitati constipatia:
Conf dr Ion Daniel Medic primar chirurg: “Inseamna alimentatie bogata in fibre, adica cereale, legume, zarzavatul, paine graham, aport suficient de apa si miscare, 30 de minute pe zi.”
Am exemplificat schema corecta pentru intreg tubul digestiv si care exclude constipatia. Totusi, daca starea anormala este instalata, nu o puteti vindeca prin excese.
Spre exemplu, exces de apa. Mai mult de 2 litri zilnic, in perioada rece, duce la… deshidratare, stare care favorizeaza constipatia.
Nici cantitatile mari de fibre nu duc la vindecarea constipatiei. Peste 40 de grame pe zi, adica peste 1 kilogram de vegetale ingerate, insemna efectul invers celui dorit. Aceasta deoarece fibrele in exces intra in putrefactie la nivelul colonului si determina tocmai… constipatie.
Iar ceaiurile cu efect diuretic, dar si cafeaua cresc diureza, adica volumul de urina produs si eliminat in 24 de ore. Determinind cresterea diurezei, determina o pierdere mai mare de lichide prin tractul urinar si e mai dificil de evacuat continutul colonic.
Constipatia necesita evaluare medicala la 2 saptamani dupa instalare.