Cum putem scapa de ochelari si cat de important este controlul oftalmologic de la o varsta frageda
Purtati ochelari? Daca simtiti nevoia sa ii schimbati, nu intrati in primul magazin de optica. Schimbarea ochelarilor presupune control oftalmolgic complet si nu doar probarea unor lentile!
Incercati sa loviti o tinta, va indica oftalmolgii. Ochiul pe care il folositi, se numeste ochi dominant. Iar acesta trebuie sa aiba dioptria cit mai aproape de zero. Aflam impreuna cand sunt indicate operatiile pentru eliminarea ochelarilor.
Primul control oftalmologic este necesar inaintea virstei de 1 an. Aceasta deoarece dezechilibrele vizuale pot aparea de la nastere. Nu pierdeti timpul si aflati cum vede bebelusul!
Dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog: “Parintii trebuie sa stie ca lucrurile care pot fi prevenite si se fac la timp, duc la rezultate bune. Nu exista niciun lucru pe care e bine sa-l faci mai tirziu decat mai devreme in medicina, nu exista asa ceva.”
In timpul copilariei, cel mai frecvent se descopera vicii de refractie. A doua afectiune cel mai des intilnita este strabismul. Afectiunea se corecteaza chirurgical, cat mai devreme.
Dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog: “In absenta ochiului in pozitii paralele, practic pozitia lui normala binoculara nu se poate dezvolta.”
Ulterior, controlul oftalmologic complet este obligatoriu, la intervale stabilite de medic. In tinerete, daca aveti dioptrii, tot de control oftalmologic complet aveti nevoie la fiecare schimbare a ochelarului. Shimbarea lentilelor in primul magazin de optica este cea mai mare greseala. Specialistii spun ca, frecvent, acesti pacienti ajung la medic si descopera ca nu au doar dioptrii, ci si alte probleme.
Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Keratoconusul e o forma de modifcare a corneei, in care corneea nu mai e ca o parte a unei sfere si devine ca parte a unui con, se modfica atat forma cat si structura.”
Boala se trateaza chirurgical, dar daca intarziati vizita la medic, singura rezolvare ramane transplantul de cornee. In privinta eliminarii dioptriilor, aflati ca operatiile laser sunt diferite la 20 de ani fata de 40 de ani. Daca va operati in apropierea varstei de 40 de ani, exista posibilitatea sa fie eliminat simultan si ochelarul de citit. Acesta e necesar celor mai multi oameni in jurul varstei de 45 de ani.
Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Un ochi e lasat emetrop - adica vede perfect la distanta, iar ochiul care este non-dominant al pacientului este lasat foarte putin miop, pentru a vedea foarte bine la citit. I se prelungeste acesta perioada de a purta un ochelar, atat la citit, cat si la distanta pe o perioada foarte lunga de timp.”
Inaintea oricarei interventii laser, medicul trebuie sa stie care ochi e dominant. Vorbim despre ochiul care va ajuta sa aveti cea mai mare precizie in miscari. Veti privi printr-un triunghi, spre o sursa luminoasa. Apoi veti avea ocluzie, succesiv, pe fiecare ochi.
Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: “Este extrem de important pentru un pacient care se opereaza laser ca ochiul dominant sa fie lasat cat mai aproape de 0 in dioptrii, cel non-dominant poate fi lasat aproape de 0, daca dioptria e foarte mare.”
Aceasta se face cu informarea prealabila a pacientului. Astfel, scapati de 2 perechi de ochelari.