Alimentele care ne ajuta ficatul sa functioneze perfect. Varza, un adevarat miracol pentru sanatate
Ati mancat prea multa carne? Ati consumat prea multe alimente pline de E-uri? Cum va ajutati ficatul sa functioneze perfect in aceste conditii? Paradoxal, aveti la indemana cea mai ieftina leguma. Este vorba despre varza.
O salata de varza, o portie de conopida sau putin mustar langa o friptura. Acestea sunt cele mai valoaroase, dar si potrivite garnituri pentru o portie de carne. Contin produsi cu sulf, esentiali pentru protectia organismului.
Care este cea mai ieftina salata? Contine varza, putin ulei si otet. Tocmai ati ales o leguma din valorosul grup al cruciferelor.
"Contin o gama de substante care se numesc sulforafani si s-a dovedit din studii ca au capacitate de a preveni anumite forme de cancer. Este un lucru bine de stiu in contextul in care rata cancerelor a explodat si nu avem foarte multe resurse se a controla acest fenomen", a spus medicul nutritionist Serban Damian.
Care sunt mecanismele? La nivelul ficatului, exista doua faze de detoxifiere. Dupa prima faza, apar produsi intermediari, fabricati asadar chiar de catre dumneavoastra. Acestia sunt mai toxici decat alcoolul, carnea rosie sau E-urile. Abia in a doua etapa de detoxifiere, ficatul distruge toate substantele care ar putea afecta organismul. In aceasta a doua faza sunt esentiali produsii cu sulf.
Asadar, nutritia este vitala pentru sustinerea procesului de detoxifiere, care se realizeaza in fiecare secunda. In plus, "daca baza alimentatiei e formata din legume, avem o sansa mai mare sa controlam aportul caloric. Putem sa mancam o cantitate mai mare, ne saturam prin volum, prin cantitatea de fibre si apa pe care o contin", a mai spus nutritionistul.
Asadar, mai intai preparati o salata de varza, de gulie sau de rucolla si ulterior o friptura mare. Vorbim despre combinatiile care va respecta metabolismele. Iar daca intr-o zi alegeti mici, mustarul e obligatoriu si nu doar pentru gust. Mustarul face parte din aceeasi familie a cruciferelor. Tineti cont doar ca produsele din carne sa fie preparate la mai putin de 150 de grade Celsius. Ce se intampla in caz contrar? "Carnea nu mai mare valoarea biologica pentru care o mancam, deci aminacizii cumva se defecteaza, se strica si degeaga o mancam", a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Daca tineti post, e timpul pentru tocanite sau supe de conopida, ori pentru broccoli la gratar. Va aduceti o cantitate si mai mare de sulf in organism. Insa nu sotati in ulei aceste legume, ci preparati la abur sau in suc de rosii.
"Prin prajire, in afara faptului ca nu mai au nici un aport de vitamine si ologoelemente, le aduci caloriile de la ulei si practic le mancan pentru gust, dar ca valoarea nutritiva e zero", a spus medicul endocrinolog.
Ideal ar fi sa aveti zilnic o portie de crucifere, adica varza, gulie, broccoli, conopida, rucolla si mustar.