Cat de sanatos este pestele de acvacultura. Greseala care face ca numarul caloriilor sa creasca de 5 ori
Nu exista medic care sa nu certifice valorile nutritionale ale pestelui. Dar toate oceanele, marile, raurile si lacurile au o resursa limitata. Asa ca ajungem sa punem pe masa acest aliment...si multumita acvaculturii.
Ce-i drept, variantele obtinute controlat au mai putine oase. Ce se intampla insa cu.calitatea pestelui in astfel de conditii? se intreaba, pe buna dreptate, consumatorii. Iar urmatoarea intrebare, inevitabila, de altfel, este... de ce platim atat de mult pentru el?
Suntem in zona Baraganului, la bazine piscicole unde se creste crap de Frasine. Rasa a fost obtinuta in Romania, in anii '60. Este o incrucisare intre crapul salbatic si cel de acvacultura. Raportul dintre carne si oase iese favoarabil carnii. Ajunge la o greutate de 3-4 kilograme in doi ani si jumate, in timp ce pestele din mediul salbatic la 3 ani de zile ajunge la un kilogram. Pe de alta parte, pestii raman cu imunitatea puternica a crapului salbatic.
Vasile Marin, inginer piscicol, isi hraneste pestele cu griu, orz, ovaz, mazare si sprot din floarea soarelui. Gustul crapului crescut in medii natural amenajate este insa dat de fitoplanctonul din apa si de insecte, proteine valoroase pentru el.
Doar primavara, acest crap de acvacultura poate avea nevoie de antibiotic. Bacteriile din apa se inmultesc excesiv odata cu incalzirea de afara, iar pestele iese din iarna slabit. In restul anului, nu se pune problema ca in hrana sa existe antibiotice.
Am ajuns la partea dureroasa pentru consumator. In comparatie cu carnea de pui sau de porc, pretul pestelui de acvacultura este ridicat. Unii dintre vinovati sunt pasarile, care mananca puietul – in jur de
Iar pierderile...nu sunt compensate de subventii, spun reprezentantii organizatiilor piscicole. In traducere, alti banuti adaugati la pret. De asemenea, are ciclu de productie lung. Cel de acvacultura iese la vinzare, in medie, dupa doi ani si jumate de crestere. Comparati-l cu un pui care, in 38 de zile, are doua kilograme.
Pestele mai ieftin se vinde, in zona, in Turcia si Ungaria. Aici, acvacultura se face in viviere flotabile si nu in mediu natural. Adica pestii sunt tinuti in custi, bagate in apa, si hraniti cu proteina granulata de 40%. Intr-un metru cub de apa se dezvolta o suta de kilograme.
Orice specie de peste contine omega 3 si omega 6 in proportie ideala. Portia recomandata: de doua ori pe saptamana. Si... variati exemplarele. Incercati sa puneti in ciorba...mai multe feluri de peste.
Altfel, retineti un aspect: calitatea fara pic de indoiala se gaseste doar in pestele viu. Varianta congelata sau tinuta multa vreme in fulgii de gheata vine la pachet cu cel mai puternic inflamator cunoscut in natura.
Prof doctor Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: “Sunt alimente care contin histamina, una dintre substantele esentiale care apar intr-o reactie alergica. mai mult, dupa doua saptamini de la congelare, grasimea perfecta din peste isi incepe transformarea. Si nu in favoarea calitatii nutritionale.
Apoi, o lingura de ulei prajit, indiferent de tipul folosit, sporeste de cinci ori numarul caloriilor. Procesul de prajire in sine face, de fapt, ca proteina perfecta sa coaguleze. Nu va mai hraniti, doar consumati un balast...”
.
Gatitul umed este alternativa la prajire. Prepararea la cuptor sau innabusirea au proprietatea de a mentine proteinele din peste intacte, asa cum le-a conturat natura. Sa trecem si la gratar. Nu il ungeti cu ulei inainte pentru ca veti minca... tot peste prajit. Presarati o mana generoasa de sare grunjoasa pe el si nu se va mai lipi.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, peste, gratar, hrana, calorii, crap, acvacultura,
Dată publicare:
08-04-2016 14:47