Cat de sanatos este pestele de acvacultura. Greseala care face ca numarul caloriilor sa creasca de 5 ori

×
Codul embed a fost copiat

Nu exista medic care sa nu certifice valorile nutritionale ale pestelui. Dar toate oceanele, marile, raurile si lacurile au o resursa limitata. Asa ca ajungem sa punem pe masa acest aliment...si multumita acvaculturii.

Ce-i drept, variantele obtinute controlat au mai putine oase. Ce se intampla insa cu.calitatea pestelui in astfel de conditii? se intreaba, pe buna dreptate, consumatorii. Iar urmatoarea intrebare, inevitabila, de altfel, este... de ce platim atat de mult pentru el?

Suntem in zona Baraganului, la bazine piscicole unde se creste crap de Frasine. Rasa a fost obtinuta in Romania, in anii '60. Este o incrucisare intre crapul salbatic si cel de acvacultura. Raportul dintre carne si oase iese favoarabil carnii. Ajunge la o greutate de 3-4 kilograme in doi ani si jumate, in timp ce pestele din mediul salbatic la 3 ani de zile ajunge la un kilogram. Pe de alta parte, pestii raman cu imunitatea puternica a crapului salbatic.

Vasile Marin, inginer piscicol, isi hraneste pestele cu griu, orz, ovaz, mazare si sprot din floarea soarelui. Gustul crapului crescut in medii natural amenajate este insa dat de fitoplanctonul din apa si de insecte, proteine valoroase pentru el.

Doar primavara, acest crap de acvacultura poate avea nevoie de antibiotic. Bacteriile din apa se inmultesc excesiv odata cu incalzirea de afara, iar pestele iese din iarna slabit. In restul anului, nu se pune problema ca in hrana sa existe antibiotice.

Citește și
tabere detox
Tabere de detoxifiere, noua moda a romanilor ce muncesc mult si mananca haotic. Ce include pretul de 4.000 lei/ saptamana

Am ajuns la partea dureroasa pentru consumator. In comparatie cu carnea de pui sau de porc, pretul pestelui de acvacultura este ridicat. Unii dintre vinovati sunt pasarile, care mananca puietul – in jur de

Iar pierderile...nu sunt compensate de subventii, spun reprezentantii organizatiilor piscicole. In traducere, alti banuti adaugati la pret. De asemenea, are ciclu de productie lung. Cel de acvacultura iese la vinzare, in medie, dupa doi ani si jumate de crestere. Comparati-l cu un pui care, in 38 de zile, are doua kilograme.

Pestele mai ieftin se vinde, in zona, in Turcia si Ungaria. Aici, acvacultura se face in viviere flotabile si nu in mediu natural. Adica pestii sunt tinuti in custi, bagate in apa, si hraniti cu proteina granulata de 40%. Intr-un metru cub de apa se dezvolta o suta de kilograme.

Orice specie de peste contine omega 3 si omega 6 in proportie ideala. Portia recomandata: de doua ori pe saptamana. Si... variati exemplarele. Incercati sa puneti in ciorba...mai multe feluri de peste.

Altfel, retineti un aspect: calitatea fara pic de indoiala se gaseste doar in pestele viu. Varianta congelata sau tinuta multa vreme in fulgii de gheata vine la pachet cu cel mai puternic inflamator cunoscut in natura.

Prof doctor Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: “Sunt alimente care contin histamina, una dintre substantele esentiale care apar intr-o reactie alergica. mai mult, dupa doua saptamini de la congelare, grasimea perfecta din peste isi incepe transformarea. Si nu in favoarea calitatii nutritionale.
Apoi, o lingura de ulei prajit, indiferent de tipul folosit, sporeste de cinci ori numarul caloriilor. Procesul de prajire in sine face, de fapt, ca proteina perfecta sa coaguleze. Nu va mai hraniti, doar consumati un balast...”
.
Gatitul umed este alternativa la prajire. Prepararea la cuptor sau innabusirea au proprietatea de a mentine proteinele din peste intacte, asa cum le-a conturat natura. Sa trecem si la gratar. Nu il ungeti cu ulei inainte pentru ca veti minca... tot peste prajit. Presarati o mana generoasa de sare grunjoasa pe el si nu se va mai lipi.
 

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Cum poate un pui sa creasca de la 40 de grame la 2 kg in doar o luna. Pericolul ascuns in banalul snitel
Cum poate un pui sa creasca de la 40 de grame la 2 kg in doar o luna. Pericolul ascuns in banalul snitel

Carnea de pui se numara printre cele mai cautate alimente, in Romania. In ultimii ani insa, multa lume se plange de calitatea sa tot mai scazuta.
 

Tabere de detoxifiere, noua moda a romanilor ce muncesc mult si mananca haotic. Ce include pretul de 4.000 lei/ saptamana
Tabere de detoxifiere, noua moda a romanilor ce muncesc mult si mananca haotic. Ce include pretul de 4.000 lei/ saptamana

Romanii moderni, care muncesc enorm si mananca haotic, accepta de bunavoie sa plece in vacante de detoxifiere. In aceste tabere, toata lumea primeste alimente sanatoase si are program de sport si somn obligatoriu.

Inghetata-sandwich de ciocolata cu biscuit crocant
Inghetata-sandwich de ciocolata cu biscuit crocant

Placinta rapida cu mere, ideala in post

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.