Cum poate un pui sa creasca de la 40 de grame la 2 kg in doar o luna. Pericolul ascuns in banalul snitel
Carnea de pui se numara printre cele mai cautate alimente, in Romania. In ultimii ani insa, multa lume se plange de calitatea sa tot mai scazuta.
Se discuta despre bombardarea pasarilor cu hormoni de crestere si despre efectele nocive ale acestora aspra organismului uman. Totusi, macar teoretic, Romania trebuie sa respecte regula impusa de Uniunea Europeana, care interzice procedura.
Vorbim despre cum se prezinta acest aliment pe piata. Pana la urma, la baza avem o proteina animala de valoare inalta, pe care noi o alteram. Am mers, mai intai de toate, la o ferma, pentru a incepe cu inceputul. Iar de oprit ne vom opri tocmai in farfurie. Si spunem doar atat.
O suta de grame de piept de pui au doar 150 de kilocalorii daca sunt preparate la abur sau la cuptor, fara ulei. In combinatia extrem de raspandita pesmet, ou, prajeala - snitelul, mai pe intelesul tuturor - ne alegem cu o bomba calorica. Tine, deci, si de noi.
Am ajuns la o ferma de pui de carne din Calarasi... exact in ziua popularii. Puii abia iesiti din ou coboara din camion...direct in locuintele lor. Vor sta aici 38 de zile. Dupa 5 ore de cand a iesit din ou, puiul are 40 de grame. Ajunge la 2 kilograme la 35 de zile iar pana la 40 de zile poate sa ajunga la 2500 de grame.
Cum se intampla asta atat de repede? - e intrebarea legitima a oricarui consumator. In fermele de carne, sunt crescuti cei mai performati hibrizi din Europa: Ross 308, Cobb 500 si Hybro. Genele le transmit sa evolueze rapid. Un calculator le stabileste temperatura, umiditatea si concentratia de hrana din fiecare zi. Pe parcursul celor 38 zile, lumina artificiala este intrerupta doar pentru 8 ore. Este singurul interval in care puii nu au acces la hrana. In rest, mananca si beau apa...la foc automat.
Gabriela Elisei creste 5 milioane de pui pe an. Ne spune ca, si daca ar vrea sa cumpere hormoni, nu are de unde. De 20 de ani, sunt interzisi de catre Uniunea Europeana. Iar fermierii sunt bonificati daca respecta legislatia.
Prezenta antibioticelor in hrana este o alta frica a consumatorului. Fermierii spun insa ca puii vin vaccinati din incubatie, iar antibiotice li se dau doar in caz de boala, si nu permament in hrana. Totusi, temei exista: terimicina, un antibiotic veterinar, ajuta cresterea animalelor. Specialistii in boli infectioase spun ca exista un risc de a nu mai reactiona la astfel de medicamente daca mancam carne tratata.
Dupa cele 38 de zile - dar neaparat pana in ziua 40 - puii sunt dusi la abator. Au fost deja testati pentru salmonella si, teoretic, devin buni de consum. Din momentul in care carnea este ambalata, termenul de valabilitate este de 5 zile.
Auzim multa lume spunand despre carnea de pui ca ingrasa. Daca n-are hormoni cum se poate intimpla acest lucru? Simplu: prin modalitatea de preparare. O suta de grame de piept de pui, in aburi sau copt fara ulei, inseamna 150 de kilocalorii. Alaturi de vegetalele crude, intra in reteta stdandard de pierdere ponderala. 30 de procente din totalul ei caloric, si asa scazut, sunt folosite de organism doar pentru scindarea proteinelor. Tavalit prin faina si prajit in ulei, puiul isi sporeste valoarea calorica de 4 pina la 9 ori.
Avem, ce-i drept, gustul. Nimic, insa, dintr-un snitel nu poate fi folosit in alt mod decat pentru producere de grasime. In propriul corp. Pe de alta parte, proteina perfecta din carnea de pui poate fi alterata si printr-un gratar la foc rapid. Ori prin preparare in cuptor incins, la peste 160 de grade. Explicatia: temperatura mare coaguleaza rapid proteinele. Si le distruge. Carnea se transforma, astfel, in balast alimentar.