Cat de periculos poate fi iodul adaugat in sare, daca e consumat in exces. Metoda folosita dupa explozia de la Cernobil
Consumati sare responsabil! Suntem bombardati cu aceasta informatie. In traducere, sunt 5 grame cel mult, in cazul unui adult.
Problema e ca 80% din tot aportul zilnic vine din produsele alimentare ultra-procesate. Iar cantitatea se tripleaza. 15 grame de sare inseamna de trei ori mai mult iod. Vorbim despre o situatie care pune endocrinologii in tabere diferite. In ambele cazuri, insa, lumea e de acord ca prea mult iod blocheaza glanda tiroida.
Sarea de mare contine urme de bacterii si alge. Care ii dau un gust excelent. Din acest motiv, o folosesc bucatarii profesionisti. In afara de gust, insa, nu are alte calitati decit sarea de mina, de exemplu. Prin rafinare, producatorul elimina orice urma de impuritati. Apoi, incepe sa toarne aditivi - iod, fero-cianura de sodiu, fero-cianura de potasiu. Sarea iodata este, asadar, un produs ajutat chimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. ing. Ovidiu Cristian OPREA, Facultatea de chimie, Univ. Politehnica Bucuresti :”Fie ca e iodura de potasiu, fie iodat de potasiu sau de sodiu, cantitatile sunt infime. La un million de parti de sare se pun 50 de parti de iodura de potasiu. Antiaglomerantii practic ajuta partile de sare sa nu se aglomereze ,sa nu se tranforme in bolovani. Ferocianura de potasiu are o limita de toxicitate care e chiar mai mica decit a sarii. Pana sa ajunga sa fie acesta ferocianura toxica in organismul sarea va fi mult mai toxica vorbim de gram pe gram.”
Obligativitatea folosirii sarii iodate a fost decisa in urma cu aproape 15 ani, printr-o hotarare de guvern. Asta, dupa ce studiile medicale au relevat ca, fara acest aditiv, exista riscul tulburarii sistemului endocrin. Timp de doi ani, toata cantitatea de sare de pe piata a fost iodata.
Din 2004, legea a permis comercilizarea sarii neiodate doar in magazinele naturiste. Neaparat ambalata si in cantaitati mai mici de 500 de grame. In prezent, toata sarea luata din supermarket este iodata. Oblogatorie este si folosirea aceleiasi formule in industria de panificiatie.
Iata insa ce ne spune Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor: “Din studiile pe car le-am facut in ultima vreme rezulta ca multi producatori din industrie folosesc in continuare sarea iodata la realizarea tuturor produselor alimentare. In continuare suntem otraviti si ni se incalca un drept fundamental - dreptul de a alege. Deci cind mergi intr-un supermarket trebuie sa pot sa alegi un produs iodat si unul neiodat.”
El mai atrage atentia si ca la temperaturi de peste 100 de grade, care se ating in momentul in care pregatim alimentele, ferocianura de potasiu se trasforma in cianura de potasiu si clorura de fier. Ferocianura de potasiu ingreuneaza oxigenarea singelui, avem ameteli, dureri de cap”.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat inclusiv Romaniei sa iodeze sarea. O masura perfect justificata, pentru ca ne aflam intr-o zona in care lipseste cu desavirsire acest element, fara de care tiroida nu functioneaza. Tot OMS spune insa ca 5 grame de sare iodata pe zi reprezinta cantiatea suficienta. Si avertizeaza ca, in trecut, foloseam cam 15 grame. Evident, si cantitatea de iod era triplata...
Orice student la chimie afla, inca de la primele lectii, ca doza face otrava. Avem nevoie de 60 de micrograme de iod pe zi, adica 3-4 grame de sare iodata pe zi. O perceptie gresita in privinta sarii este ca, mare parte o luam din ceea ce adaugam, cind gatim. Sau direct in farfurie. De fapt, 80% din sarea zilnica provine din produsele procesate. Asa apar excesele.
Un chips contine de 30 de ori mai multa sare decit un cartof ca atare. Carnea de porc are o cantitate de sare in mod natural, o sunca are de 20 ori mai mult, avertizeaza specialistii.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Daca o tiroida e bombardata cu exces de iod, practic nu mai produce hormoni tiroidieni, e ca un mecanism de protectie. Pe acest mecanism s-a facut spre exemplu, la explozia de la Cernobil ni s-a dat sa inghitim o cantiate mare de iod ca tiroida nostra sa nu mai capteze iod radioactiv. In mod normal acest efect dureaza citeva zile dupa care o tiroida normala incep sa lucreze.”
Dupa un exces de sare iodata, glanda reincepe sa produca hormoni doar daca o scutiti de cantitati mari din elementul-aditiv. Daca si in zile urmatoare veti manca preponderent hrana ultra-procesata, va fi in repaus.
Cei care sufera de boli ale tiroidei primesc recomandari de la medic in privinta consumului de sare iodata. Sa il reduca. Persoanele perfect sanatoase care maninca foarte des peste marin sau nuci au nevoie prepodent de sare NEIODATA adaugata in mincare.
Daca stiti ca va cumparati preponderent mincare preparata industrial - piine, mezeluri, brinzeturi, conserve,semi-preparate - incercati sa mergeti la un endocrinolog pentru o verificare a tiroidei. Chiar daca nu va doare nimic. Tiroida controleaza majoritatea sistemelor metabolice din organism. Spre exemplu, colesterolul marit poate fi cauza unei boli la nivel tiroidei.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, iodură de potasiu, sanatate, cernobil, sare, iod, tiroida, toxic,
Dată publicare:
23-09-2016 15:37