"Am o boala de tiroida. Consum sare iodata sau neiodata?". O romanca din opt ajunge sa aiba o astfel de afectiune
Una din opt femei din Romania va fi diagnosticata pe parcursul vietii cu o afectiune tiroidiana. Cum iodul din sare alimenteaza respectiva glanda, ingrijorarile in privinta consumului sunt mai mult decat legitime.
"Am o boala diagnosticata de tiroida. Consum sare iodata sau neiodata?" Intrebarea in privinta sarii e mai mult decat legitima.
Peste cinci grame de sare pe zi pentru un adult sanatos nu fac altceva decat sa creasca volumul lichidelor din organism, retinute tocmai pentru a o dilua.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conf. dr. farmacist Cornel Chirita, farmacologie clinica: "Fluidele din organism cresc volemia, volumul de sange circulat. Creste presiunea din vase, deci creste tensiunea."
Dr. Laura Ene, medic specialist diabet si boli de nutritive: "Nu face bine inimii pentru ca este supusa la o munca suplimentara, are de-a face cu un volum excesiv circulator de sange in corp."
Un adult santos are la indemana toate resursele pentru a normaliza situatia, prin aport redus. Alimentele ultra-industializate - mezeluri, sosuri, conserve, semi-preparate, chipsuri - aduc peste 80% din cantitatea de sare ingerata. Adaugam si folosirea solnitei si asa ajungem la exces.
Sarea din comert contine iod, element prin care functioneaza tiroida. 100 de micrograme zilnic este necesarul. Se ia din cinci grame de sare. Peste aceasta cantitate de iod, tiroida se auto-blocheaza.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Pe o tiroidita cu noduli, daca ca apare un exces de iod, repetam fie prin consumul excesiv de sare, fructe de mare, alge, nuci, asociat cu un mechanism intrinsic, un nodul devine cald, tiroida se hiper-noduleaza. Si doctorii le spun nu mai consumati iod sau reduceti aportul de sare, dar in general apar aceste evenimente la o persoana care are o boala de tiroida nestiuta si atunci de declanseaza."
Daca suferiti de hipo-tiroidie, cantitatea de sare trebuie sa fie chiar sub doua grame pe zi. Un astfel de bolnav este tratat cu hormoni tiroidieni, iar glanda isi ia de aici iodul necesar. Excesul poate avea urmari dramatice.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "La un pacient cu tiroidita auto-imuna ii spun mai putin iod pentru ca excesul de iod, sare, nuci, alge va creste auto-imunitatea si ii va agrava boala!"
In Romania, o femeie din opt va dezvolta pe parcursul vietii o afectiune a tiroidei. De aceea e important sa mergeti la medic periodic si in lipsa simptomelor.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "De asta se face screeningul periodic la pubertate, la prima sarcina, la a doua, la menopauza si la 40 de ani. Este o varsta la care daca nu ai o boala autoimuna se poate declansa."
Sursa: Pro TV
Etichete: mezeluri, inima, sange, sare, nuci, iod, csid, tiroida, hormoni, endocrinologie,
Dată publicare:
15-09-2016 09:54