Cat de importanta e alimentatia in procesul de cicatrizare a ranilor. Pestele si maslinele, recomandate in timpul recuperarii
O leziune cutanata deschisa - o rana, pe intelesul tuturor - face legatura intre organism si mediul inconjurator, plin de microbi. De fiecare data punem la bataie mecanisme performante ca sa ne vindecam mai repede.
Cicatrizarea este un fenomen natural, care se produce prin inflamare, apoi prin reconstructia pielii. In toate fazele este nevoie de hrana de calitate.
Proteinele, vitamina C si fierul sunt obligatorii intr-o dieta post trauma. Iata cum trebuie gandit un meniu care sa grabeasca si sa ajute insanatosirea.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Tudor face jiu-jitsu brazilian de 11 ani. A ajuns la centura neagra si isi aminteste zambind de primele lectii. Era plin de vinatai - echimoze, in limbaj medical.
"Se intampla in special in stiluri cum e al nostru - jiu-jitsu brazilian - pentru ca se folsesc foarte multe strangulari, multe prize, la inceput apar foarte multe vanatai. Inseamna ca muncesti si rezultatele incep sa se vada in primul rand pe corp", a spus Tudor Mihaita, Instructor jiu-jitsu brazilian.
Cum sa cazi… perfect este o parte din aceasta arta: "Maiestria se vede pana la urma in executarea tehnicilor. Situatia cea mai importanta insa este sa ne aparam", mai spune Tudor.
Toti acesti sportivi au experimentat pe pielea lor leziuni. La fel, oricare dintre noi. Pielea reprezinta, de fapt, o bariera de protectie intre mediul extern, agresiv, si mediul intern, care trebuie sa fie perfect securizat. Vanataile sau leziunile deschise declanseaza mecanisme performante in procesul de vindecare. In primul rand, imediat ce apare o rana, reactionam prin inflamatie.
"Aceasta sangerare aduce la nivelul ranii niste celule numite trombocite. Dupa aparitia trombocitelor se produce coagularea", a dezvaluit dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
In jurul vaselor de sange apar factori de crestere, care indeparteaza tesutul lezat si duc la dezvoltarea unuia nou. Dupa acest episod, in zona se formeaza si o alta mini-retea vasculara. Suna complex, dar asemenea mecanisme functioneaza si in cazul unei simple zgarieturi. Procesul dureaza pana la doua saptamani.
Contrar aparentelor, cicatricile care apar pe fata nu se vindeca mai greu, sunt doar mai vizibile: "Nu este fata zona cea mai dificila de cicatrizat. Ba dimpotriva, fata este o zona care cicatrizeaza cel mai bine, pentru ca re-epirelizarea se preduce din marginea cicatricei, dar si din zona cu fire de par si glande sebacee, iar fata, fiind foart boagata in glande sebacee, are pontential mult mai mare de regenerare", a explicat dr. Marinescu.
Vindecarea unei cicatrici la nivelul fetei trebuie condusa de un medic, nu lasata la voia intamplarii. Cum puteti ajuta? Destul de simplu. Ca in orice proces biologic, hrana de calitate contribuie din plin. Factorii de inflamatie nu sunt altceva decat proteine. E nevoie, deci, de un aport serios. Sa luam, apoi, tesuturile nou formate. Dezvoltarea lor se face sub influenta vitaminei C, a oxigenului si a fierului. Iar ca sa se cicatrizeze perfect, pielea are nevoie de grasimi. E cazul sa apelati la alimente premium.
"Trebuie sa comsuma neaparat grasimi, nu neaprat animale, ci uleiuri: in aceasta categiorie intra si pestele, cele care au continut in omega 3, 6 si 9. Maslinele sunt foarte bune pentru ca ele vin cu uleiul de masline, care e foarte bogat in acizi grasi nesaturati", ne-a sfatuit dr. Cristina Balanescu, nutritionist.
Foarte buna este o salata verde, cu un continut mare de vitamina C, plus masline. Incercati sa aveti macar o astfel de masa zilnic, in timpul vindecarii. Se poate transforma in obicei alimentar permanent. La fel si urmatorul gest simplu: "Apa este cea mai bine binevenita dimineata, pe stomacul gol, un pahar de apa inseamna 90% refacerea tesutului cutanat", a spus dr. Balanescu.
Obiceiurile alimentare de acest gen contribuie la incetinirea procesului natural de imbatranire a organismului.
Sursa: Pro TV
Etichete: raniti, sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
07-11-2014 16:02