Pretul platit de romanii cu probleme de colesterol pentru cea mai sanatoasa carne de porc sau vita

24-10-2013 19:03

Romania se afla in topul negativ al deceselor provocate de bolile cardio-vasculare. Unul dintre motive este alimentatia bogata in grasimi nesanatoase.

Chiar daca multi dintre noi spun ca nu e pasare ca porcul, nutritionistii ne recomanda macar carne mai slaba din rasa de Mangalita. Pentru cei care nu pot renunta la mici, au aparut inclusiv din peste.

Sarea si fumul nu sunt foarte sanatoase dar pestele cu siguranta e mai putin gras deca porcul. Si pentru aceia care nu pot renunta la mici, dar au colesterolul crescut, exista oferta.

"Sunt din trunchi de novac. Micii din carne de porc nu se compara cu micii din peste.", spune Alexandru Ganea, bucatar.

Pana si zacusca se poate face din peste.

Disparut de mult din fermele noastre, porcul din rasa mangalita, suta la suta romaneasca, incepe sa revina in actualitate. I se mai spune si "uleiul de masline pe patru picioare" sau porcul somon, deoarece carnea sa contine acizi grasi Omega 3. Producatorii autohtoni l-au scos pe piata, dar deocamdata sunt in faza de testare.

"Grasimea de mangalita este o grasime cu colesterol bun.", spune un producator.

Scumpa dar buna si la fel de sanatoasa este vaca argentiniana din rasa Angus.

"Vita in Romania o consumau numai oamenii carora doctorii le recomandau sa manance. In Europa raportul e invers. Trendul vine si in Romania.", spune Mihai Lungu, asociat restaurant.

Pe langa faptul ca e foarte gustoasa, carnea de vita este si bogata in zinc, seleniu si vitamina B12. Tocmai de aceea, nutritionistii ne recomanda sa o consumam cel putin o data pe saptamana. E adevarat insa ca un astfel de preparat are si un pret condimentat.

350 de grame de friptura de vita angus gata preparata se vinde cu 135 de lei, iar cotletul costa peste 200 de lei kilogramul.

Tags: carne, colesterol,


VIDEO PROTVPLUS.RO