Colagenul din suplimente alimentare îmi face pielea mai tânără? E o întrebare pe care și-o adresează multe femei. Este drept, pe piață există o multitudine de produse pe bază de colagen praf sau lichid.

 

La început de vară, facem povestea acestei proteine care oferă rezistență pielii, așa cum fierul beton o face în cadrul unei construcții.

Procesul fundamental de îmbătrânire cutanată este pierderea colagenului.

Dr. Florin Juravle, medic primar chirurgie plastică: „Îmbătrânirea pielii înseamnă că pierdem 0,1 mm pe an din grosime, după 30 de ani (...)
Soarele rupe colagenul şi îl distruge global şi fibrele elastice şi vasele de sânge, e o distrugere globală. Rolul pielii e de protecţie, dacă ai un zid de aparate şi îi dai cu ciocanul şi toporul, în fiecare zi îl faci mai prost”

De aceea, e bine să aplicaţi creme de protecţie solară. Pe toate zonele neprotejate de haine - față, gât, decolteu, antebraţe. Iar în cazul celor care au chelie – crema se aplică şi pe scalp.

Colagenul este proteina care conferă pielii structură. Pe măsură ce părăsim adolescența, organismul uman produce din ce în ce mai puțin. Un declin de aproximativ 1% pe an. Acest declin slăbește treptat structura pielii. Duce la riduri şi la aspectul de piele lăsată.

Colagen luat din suplimente alimentare. Exisa o varietate largă destinată refacerii cartilajelor, adică a structurilor nobile din articulaţii. Dar şi destinată refacerii pielii.

Dr. Tarek Nazer, medic ortoped: „Nu regenerează cartilajul niciun supliment şi există o explicaţie logică. Tot ce luăm pe parte orala, suplimente, ajung în sânge, iar zonele de cartilaj sunt avasculare- ajunge foarte puţin sânge în zona respectivă ceea ce înseamnă – ca să luăm necesarul trebuie să luam o cantitate uriașă - imposibila”.

Același lucru se întâmplă şi cu pielea. E imposibil să refaceţi prin suplimente colagenul pierdut din piele.

Colagenul băut sau … mâncat nu e biodisponibil. Adică nu are capacitatea de a migra prin toți acizii din stomac şi din intestin. Nu poate să evite astfel distrugerea, să intre în fluxul sanguin, apoi să se așeze tocmai în piele.

Ajutorul real pe timpul verii înseamnă să nu pierdem în exces colagen. Din nou, acesta înseamnă creme de protecţie solară. Reduc efectul razelor UV, care dărâmă la propriu rețeaua de colagen.