Primele semne ale cancerului de piele. Cum poate fi depistat la timp
Pielea este primul organ agresat de mediul înconjurător. Agresiunea se poate transforma într-o explozie.
În interiorul pielii, o formațiune periculoasă arată la propriu ca o explozie. Una pe care o putem împiedica extrem de simplu.
Nicio leziune periculoasă nu apare peste noapte, ci cu modificări care pot fi ușor identificate, diagnosticate și tratate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pielea de pe suprafața nasului și a urechilor are, constituțional, risc oncologic crescut. Adică aici e mai probabil să apară cancer de piele. În cazul fumătorilor, buzele sunt mai predispuse la formațiuni maligne.
Persoanele cu pielea foarte albă sunt, tot constituțional, predispuse la cancer de piele.
Aveți pielea deschisă – mergeți o data la 6 luni la dermatolog, pentru verificare. Aveți mai mult pigment în piele, mergeți o dată pe an la dermatolog. Pentru control.
Cancerele apar cu modificări pre-canceroase. Odată extirpate, boala nu se mai dezvoltă. Pot fi optim tratate și când se află în situ, adică în stadiul zero.
Dr. Lucian Russu, medic primar dematolog: „În situ - cuvântul pe care noi vrem să îl auzim de la anatomo patolog, înseamnă că el se referă la acest gen de cancer de melanoma, situat doar în acest țesut- el nu a început să trimită celule – de asta ne e frica, de metataze. Dacă noi dăm înapoi din calea prevenției, nota de plată ulterioară va fi enormă.”
Pentru că o formațiune periculoasă poate fi descoperita la timp doar prin control regulat la medicul specialist.
Dr. Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: „Ce trebuie subliniat este că această așteptare nu duce decât la o situație mai gravă, indiferent cu ce - cu o aluniță, cu o julituria la buză, cu nu știu ce pe nas, cu o bubiță pe frunte. Par nimicuri, dar faptul că nu trece arată că acolo e atltceva”.
Există 3 tipuri principale de cancer de piele. Unele arată ca mici formațiuni translucide, altele - arată ca o pată pigmentară banală. Altele - arată că o aluniță. Cea mai gravă formă de cancer cutanat se numește melanom. Este agresiv, adică produce metastaze repede. Pe piele, arată că o aluniță nevinovată.
Dr. Lucian Russu, medic primar dematolog: „Ce vedm aici, forma neregulată pe care o vedeți. Apoi vedem culorile deosebite, ce vedem important este concetrarea de celule, de pigment. El arată ca o explozie”.
Niciun cancer de piele nu e depistat prea târziu, dacă veniți la control o dată la 6 luni.