Cascatul imbunatateste activitatea creierului. Un studiul austriac a descoperit care este rolul adevarat al comportamentului
Frecventa cu care cascam este dependenta de temperatura. Cercetatorii au descoperit ca temperatura de 20 de grade Celsius provoaca cele mai multe cascaturi.
Initial, s-a crezut ca acest comportament se declanseaza pentru a creste cantitatea de oxigen din organism, dar cercetarile mai vechi nu au reusit sa demonstreze ca exista o legatura intre cascat si nivelul de oxigen din sange, scrie The Daily Mail.
Un studiu recent, realizat la Universitatea din Viena, a aratat ca ciclurile de somn, activitatea corticala si nivelul de stres sunt asociate cu fluctuatiile temperaturii creierului iar cascatul are rolul de a mentine temperatura creierului intr-un interval optim.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Oamenii de stiinta au analizat cat de des casca persoanele din Austria, iarna si vara, si au comparat rezultatele cu studiul locuitorilor din Arizona. Ei au descoperit ca austriecii casca mai mult iarna, iar cei din Arizona - vara si au concluzionat ca oamenii au tendinta sa caste mai mult cand temperatura este in jur de 20 de grade, pentru ca aceasta metoda de racire a creierului nu mai este eficienta cand temperaturile sunt mai mari de atat.
Cercetarea a aratat ca a frecventa cascatului a scazut cand temperaturile se apropei de 47 de grade, in Arizona, sau se apropie de punctul de inghet, in Austria. Jorg Massen, un student doctorand la Universitatea din Viena, a declarat ca un cascat stabilizeaza temperatura cerebrala si imbunatateste eficienta creierului. Massen a sugerat ca acest comportament ar putea fi "contagios" pentru a creste vigilenta indivizilor dintr-un grup.