Care este ţigara mai puţin periculoasă - vapat, încălzită, tradiţională? Sfatul medicilor


Ultimul update: Luni 04 Martie 2019 10:24
Data publicarii: Luni 04 Martie 2019 08:36
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Care este ţigara mai puţin periculoasă? Cea pentru vapat, încălzită, cea tradiţională? Pentru un copil, orice formă de ţigară e toxică. Chiar şi încăperea în care aţi fumat e toxică.

Reclamele se bat în informaţii despre ce e mai puţin toxic. Uităm însă un aspect exenţial: să ne gândim la cei din jur. Pentru un copil, orice formă de ţigară e toxică. Expunerea prelungită poate aduce modificări iremediabile ale aparatului respirator.

Perioada intrauterină. Plămânul se dezvolta major în ultimele săptămâni de sarcină. De aceea, e importantă naşterea la termen. Mama fumează, plămânul fătului nu are o dezvoltare normală.

Conf. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog: ”Creşterea pulmonară se efectuează şi în următorii ani după ce s-a născut copilul, în următorii 4-5 ani se face maturarea pulmonară. Expunere în locuinţa, în maşină, a copil la acest tutun e foarte periculoasă. Sunt tari care sancţionează cu închisoare acest lucru.”

Un copil expus la ţigări – indiferent de forma acestora - în timpul sarcinii şi în primii ani de viaţă nu are şansa să îşi construiască plămâni cu o capacitate respiratorie normală.

Conf. dr Mihai Craiu, medic primar pediatru: ”Dacă fenomenul e permanent şi nu există pace, apare fenomenul de remodeloare bronşică, adică căile aeriene inceacă să izoleze acest război şi se modifică structură, se îngroaşă membrana bazală şi se îngroaşă muşchii respiratori. Și acest fenomen de remodelare bronşică apare din prima copilărie, degeaba vrea un copil de 20 de ani să se lase când părinţii lui l-au expus toată copilăria!”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: fumat, tigari, plamani,

Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor