Ce se întâmplă când aprindem o țigară afară, la soare. Avertismentul medicilor


Ultimul update: Joi 21 Februarie 2019 09:56
Data publicarii: Joi 21 Februarie 2019 09:12
Categorie: CSID

Luăm o ţigară şi o fixăm pe buze. Aici, agresiunea fumului se combină cu agresiunea razelor solare. Acelaşi fum de ţigară ajunge în cavitatea orală şi se combină cu bacteriile prezente în mod normal, dar pe care le transformă în agresori.

O leziune care pare herpes şi care nu mai trece, o decolorare a pielii sau o hipercolorație sunt motive de mers urgent la medic. Nu încercaţi automedicația, dacă nu trece în 2 săptămâni.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog: ”Ne prezentăm la medic când avem cele mai mici modificări sau leziuni pe care noi nu le aveam.”

Carcinoamele sunt cele mai frecvente cancere de piele care apar pe buze. Sunt legate de expunerea cronică la soare, fără creme de protecţie solară. Din fericire, nu dau metastaze. Tratamentul e curativ doar prin operaţie. Cea mai mare atenţie pentru aspectul buzelor trebuie să aibă fumătorii. Fumul de ţigară usucă şi îngroaşă ţesuturile. De asemenea, produce microfisuri, mai exact mici leziuni. Simultan, bogată reţea vasculară se modifica aberant. Toate aceste schimbări au loc repetat, mai exact ori de câte ori deschideţi pachetul de ţigări.

Ne uităm cu atenţie şi în cavitatea orală. 90% dintre cancerele cavităţii orale se numesc carcinoame şi au drept origine testul care căptuşeşte gura şi buzele. În cavitatea orală, aceeaşi ţigară produce inclusiv infecţia severă care se numeşte boala parodontală. Conduce la pierderea dinţilor.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: ”Gingia are nevoie de sânge, e foarte important ca gingia să fie apărată de bacterile pe care le avem în cavitatea orală în mod obişnuit. Avem nevoie ca această gingie să fie bine vascularizată. Ce se întâmplă în momentul în care pacientul fumează, vedem foarte clar cum gingiile sunt retrase.”

În cavitatea orală, fluxul scăzut de sânge înseamnă că elementele sistemului imunitar sunt reduse. În plus, o singură ţigară determină inflamaţie în cavitatea orală, ca reacţie de apărare la substanţele toxice. Odată inflamată, aceasta nu mai stă ferm lipită de dinte. Bacterile prezente în cavitatea orală în mod normal încep să migreze spre rădăcina dentară.

Dr. Ionuţ Leahu,  medic dentist: ”Fumatul ăsta de la vârste foarte fragede duce la pierderea dinţilor la fel de devreme. Fumatul are efecte nocive nu doar în varianta ţigara normală ci şi nicotina pe care o inhalează oamenii prin ţigara electronică, care are acelaşi efect la nivelul gingiilor.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: fumat, gingii, leziuni,

Studiu: Țigările electronice, cea mai eficientă cale prin care se poate renunța la fumat
Studiu: Țigările electronice, cea mai eficientă cale prin care se poate renunța la fumat
O țară din UE interzice și fumatul în aer liber și vrea să elimine definitiv acest obicei
O țară din UE interzice și fumatul în aer liber și vrea să elimine definitiv acest obicei
endometrioza
Ce este endometrioza și cum poate fi tratată
Cum putem depista că suntem predispuşi unui accident vascular. Legătura cu problemele gingiilor
Cum tratăm dependențele. Cele 15 minute definitorii în lupta cu tentațiile
De ce ne recomandă medicii să consumăm mai multă sare pe timpul verii
Capitole în educația hidratării celor mici. La ce ar trebui să fie atenți părinții
În ce situaţii crește automat nevoia de dulce, sărat sau grăsimi, în cazul adolescenţilor
bebelus
Ce este frenul lingual și cum poate afecta alăptarea noilor născuți