Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 23 Septembrie 2018 11:26
Categorie: CSID

Ne aflam în plin sezon al ardeilor iuţi proaspeţi. Puşi frumos la uscat pentru toată iarna. Sau la murat! Ambele metode de conservare sunt excelente.

Iuțelea puternică a ardeiului provine de la substanţa numită CAPSAICINA. O regăsim, în varianta de sinteză, în foarte multe pilule de slăbit. Cât adevăr este în spatele acestei abordări terapeutice? Mai ales că logica simplă spune că iuţeala creşte temperatura corporală, aşa că trebuie să consumăm calorii pentru a o echilibra.

Dr. Viorica Lagunovschi, Facultatea de horticultură: "Foarte multă vreme s-a crezut că oamenii care au boli de stomac nu pot să mănânce ardei iute. Din contră, s-a constat că dacă se consuma ardei iute scade aciditatea şi funcţionează ca un pansamen gastric şi se imbunatatest digestia. Alimentele sunt bine digerate".

Gustul iute e dat de substanţa numită capsaicina. Aceasta se leagă de sensorii de durere şi de cei de căldură situaţi în cavitatea orală. Imediat eliberăm adrenalina, un hormon de stres. Culmea e că doar mamiferele au această reacţie. Mamifere suntem şi noi. Păsările, dacă l-ar consuma, nu ar simţi nimic! Evoluţia e complicată.

Pe piaţa există suplimente alimentare care au drept substanţa activa capsaicina. Sunt destinate pierderii ponderale.

Pentru iarnă avem şi boiaua, ardei deshidratat.

Nu putem slăbi însă, oricât ne-am dori, prin pastile, nu au fost inventate încă, şi nici prin sănătosul ardei iute.

Mai puţine calorii zilnic înseamnă că, la un moment dat, organismul să extragă energie din depozitele de calorii, adică din depozitele de grăsime. Prima oară le extrage din ficat.

De sub piele, o extrage sângele, sub formă de trigliceride. Şi abia apoi o duce la ficat, unde va fi transformată, până la urmă, în energie.

Informaţia genetică este un cod după care funcţionam. Ne indică şi cât de mult comsumam zilnic ca să trăim.  

Consumăm o parte din ce mâncăm doar ca să trăim. Câte kilocalorii înseamnă, ne spun genele. O parte din hrana e consumată în activităţi fizice. O parte se depune, pentru zile cu foamete. Care, la cei mai mulţi dintre noi, întârzie să apară. Apar însă kilogramele în plus.

Vrem să scăpăm de grăsime? Acestea trebuie să treacă invers prin ficat. Şi să se transforme în energie. Dar pentru procesul natural nu exista medicamente. De slăbit!

mâncare
Metoda prin care puteți să reduceți porțiile de mâncare și să nu rămâneți flămânzi
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
popcorn
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos