Boala celiacă versus intoleranță la gluten. De ce se confundă cele două boli?
Boala celiacă și intoleranță la gluten pot avea aceleași simptome, dar mecanismele imunologice sunt complet diferite.
Glutenul este proteina din cereal, toate cu excepția porumbului și a orezului. Glutenul în cantitate mare se găsește în cerealele cultivate în agricultura convențională.
Ștefan Voicu, profesor universitar, Facultatea de Chimie Aplicată: ”Grâul a început să fie îmbunătățit genetic în ultimii ani. Îmbunătățirea genetică se traduce prin creșterea conținutului de gluten din grâu. Utilizarea în exces de pesticide, s-a dovedit științific, că dezvoltă un mecanism de răspuns al grâului prin sinteza unei cantități mai mare de gluten. Este o reacție de apărare a grâului la agresiune chimicalelor cu care este tratat solul”.
Proteina numită gluten poate să determine atât o boală autoimună cât și alergie, dar și intoleranță. După ce consumați cereale și aveți simptome, medical trebuie să exclude boala autoimună numită celiachie, care inițial va determina în sânge anticorpi.
Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog: ”Anticorpii nu sunt suficinți pentru a pune diagnosticul. După se dectează anticorpii în organism trebuie să facem edoscopie digestivă superioară cu biopsie de duoden. Numai dacă pe această biopsie avem diagnosticul de boală celiacă putem vorbi de ceva concret”.
Dacă nu vorbim despre boala celiacă se exclude alergia la gluten prin teste specifice alergologice sau IGE. A treia afecțiune numită sensibilitate nonceliacă la gluten sau intoleranță la gluten apare tot prin expunere la cereale care au gluten. Vorbim însă doar despre simptome care dispar cu regim.